Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η παράνομη μετανάστευση στα νησιά του Αιγαίου

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η παράνομη μετανάστευση στα νησιά του Αιγαίου

Κατά κύματα καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα οι μετανάστες που στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων εντείνοντας το πρόβλημα υποδοχής τους, ιδιαίτερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κύριο πέρασμα παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τα μικρασιατικά παράλια.

37

Κατά κύματα καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα οι μετανάστες που στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων εντείνοντας το πρόβλημα υποδοχής τους, ιδιαίτερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κύριο πέρασμα παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τα μικρασιατικά παράλια.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Λέρος, όπου το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των μεταναστών που κατέφθασαν στο νησί ξεπερνά τους 300, ανήλικοι στην πλειονότητά τους.

Εκτός από τη Λέρο δεκάδες μετανάστες καταφθάνουν και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά ακόμη και στην ηπειρωτική χώρα.

Τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων Λιμενικών Αρχών εντοπίστηκαν συνολικά: 30 αλλοδαποί (20 άνδρες, μία γυναίκα και 9ανήλικοι) στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου, 101 άνδρες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Αγαθονησίου, 40 άτομα στο Πευκί Ευβοίας, 27 πλησίον του Φαρμακονησίου (15 άνδρες, γυναίκες και 9 παιδιά).

Επίσης φορτηγό πλοίο συριακών συμφερόντων, το οποίο μετέφερε τουλάχιστον 70 Αιγύπτιους, Σύρους και Λιβανέζους μετανάστες εντόπισαν οι άνδρες του Λιμενικού. Οι Αιγύπτιοι φιλοξενούνται προσωρινά στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου.

Οι κάτοικοι της Λέρου ζητούν βοήθεια σε ρούχα και παπούτσια για τα παιδιά, των οποίων το μέλλον παραμένει αβέβαιο, αφού θα είναι αδύνατη η φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία όταν αρχίσει η τουριστική κίνηση. Ήδη 55 μετανάστες προωθήθηκαν από τη Λέρο στον Πειραιά.

Μετά τον εντοπισμό των μεταναστών στη Λέρο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο έκτακτη σύσκεψη, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, παρουσία και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τηλεφωνικά ο νομάρχη Δωδεκανήσου Ιωάννης Μαχαιρίδης και ο δήμαρχος Λέρου Τιμόθεος Κωττάκης.

Αποφασίστηκε η κάλυψη των δαπανών διαμονής και διατροφής των μεταναστών από το υπουργείο Εσωτερικών, η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης Λέρου, εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος και την ενίσχυση του νοσοκομείου της Λέρου με δύο γιατρούς και μία νοσηλεύτρια. Επίσης ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Κω όρισε ως κηδεμόνα των ανηλίκων – ασυνόδευτων παιδιών μία κοινωνική λειτουργό.

Μεταξύ των ενδεχομένων που δεν αποκλείουν οι τοπικοί παράγοντες είναι να κηρυχθεί η Λέρος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο