Ενότητα και στρατηγική επιστροφής νέων το μήνυμα Κασσίμη στους Έλληνες της Αλβανίας
Μήνυμα υπέρ της ενότητας και της στρατηγικής επιστροφής νέων έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, κατά την τετραήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στα μειονοτικά χωριά της γειτονικής χώρας.
Μήνυμα υπέρ της ενότητας και της στρατηγικής επιστροφήςνέων έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ομογένειας, Θόδωρος Κασσίμης στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, κατά την τετραήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στα μειονοτικά χωριά της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Κασσίμης κατέστησε σαφές ότι ένας κύκλος έχει οριστικά κλείσει και μια νέα σελίδα πρέπει να αρχίσει να γράφεται με τη συμβολή όλων για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.
«Πρέπει να έχουμε μια ισχυρή δύναμη εδώ και όχι διασπασμένες ομάδες», τόνισε ο κ. Κασσίμης, ζητώντας τη συμβολή όλων για την επίτευξη του στόχου αυτού. «Ενώνοντας όλες τις δυνάμεις μας θα μπορέσουμε να ζωντανέψουμε αυτές τις περιοχές» σημείωσε.
Η ελληνική πολιτεία, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, θα είναι δίπλα τους με όσα μέσα μπορεί: Συμβάλλοντας στη βελτίωση των υποδομών στην περιοχή και ενισχύοντας την παιδεία· υποδομές και δυνατότητες ανάπτυξης που θα φέρουν τους νέους πίσω και θα δώσουν νέο «οξυγόνο» στην κοινωνία.
Ο κ. Κασσίμης παρατήρησε ότι πρακτικά θέματα, όπως τα βιβλιάρια υγείας και οι συντάξεις του ΟΓΑ, θα λυθούν σύντομα, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά τα ελληνικά σχολεία της μειονότητας θα έχουν και τα νέα μεταφρασμένα βιβλία, την εκτύπωση των οποίων ανέλαβε η ελληνική πολιτεία. Η ελληνική παιδεία, πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, θα ενισχυθεί και από την αύξηση των υποτροφιών στις παιδαγωγικές σχολές της Ελλάδας, ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των δασκάλων στα σχολεία της ελληνικής μειονότητας.
Κατά την περιοδεία του, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε επαφές με τους ομογενείς της Νάρτας, της Χειμάρρας, των Αγίων Σαράντα, της Λιβαδειάς, αλλά και του Μεσοποτάμου και του Βουλιαρατίου, όπως και της Δερβιτσάνης.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την επίσκεψη αυτή, υπάρχει μια πολύ ζωντανή κοινωνία η οποία έχει έναν πόθο: τα παιδιά που ήρθανστην Ελλάδα μετά την αλλαγή του καθεστώτος να μπορέσουν να επιστρέψουν εδώ στα χώματα των γονιών τους, να δουλέψουν και να ευημερήσουν, βοηθώντας την ανάπλαση αυτής της χώρας. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων και πάντα πατώντας στις πολύ καλές γειτονικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ της αλβανικής και της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορέσουμε το όνειρο αυτό να το κάνουμε πραγματικότητα», δήλωσε ο Θ.Κασσίμης.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.