Εξαγορά του 51% του σερβικού διυλιστηρίου NIS από την Gazprom
Στην εξαγορά του 51% του σερβικού διυλιστηρίου NIS προχώρησε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, στις 21 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό το τίμημα της συμφωνίας. Την σερβική εταιρεία διεκδικούσαν και τα ΕΛΠΕ.
Στην εξαγορά του 51% του σερβικού διυλιστηρίου NIS προχώρησε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, στις 21 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει γίνει ακόμα γνωστό το τίμημα της συμφωνίας.
Την εταιρεία διεκδικούσαν και τα ΕΛΠΕ, καθώς εξέταζε το ενδεχόμενο κοινής προσφοράς με την αυστριακή OMV.
Η αξία του σερβικού διυλιστηρίου υπολογίζεται στο 1 εκατ. ευρώ περίπου.
Η εξαγορά αυτή, σε συνδυασμό με την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ανοίγει τον δρόμο για το δίκτυο αγωγών South Stream, το οποίο καθιστά την Ρωσία κυρίαρχη στον ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων και βασικό προμηθευτή των αγορών της δυτικής Ευρώπης, προς μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ.
Ο αγωγός North Stream θα τεθεί σε λειτουργία το 2010.
Η συμφωνία για την εξαγορά της NIS, που περιλαμβάνει την υποχρέωση της Gazprom να κατασκευάσει τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και το κέντρο διανομής του αερίου στη Νις, θα υπογραφεί στη Μόσχα στις 25 Ιανουαρίου.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.