Παράταση κινητοποιήσεων στα λιμάνια, ενώ η αγορά τάσσεται υπέρ της παραχώρησης
Παρατείνουν τις κινητοποιήσεις οι λιμενεργάτες σε ΟΛΠ-ΟΛΘ, που στη συνάντησή τους με τον Γ.Βουλγαράκη αρνήθηκαν να δεχθούν τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα θιγούν δικαιώματά τους. Στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τα λιμάνια, υπέρ της παραχώρησης τάσσονται Επιμελητήρια και Νομαρχία Θεσ/νίκης και ζητούν «εκεχειρία».
Παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι λιμενεργάτες στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη, αρνήθηκαν να δεχθούν τις διαβεβαιώσεις του για τη διατήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και μετά την παραχώρηση σε ιδιωτικές μεταφορικές εταιρίες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών αποφασίσθηκε η συνέχιση της αποχής από κάθε υπερωριακή εργασία και εργασία Σαββατοκύριακων και καθ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, και η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 30 Ιανουαρίου.
Το σχέδιο νόμου για τα λιμάνια
Στο μεταξύ την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βουλγαράκης έδωσε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή και το οποίο αφορά τις ρυθμίσεις για το προσωπικό των ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ.
Αναφερόμενος ο υπουργός στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια, αλλά και στις αρνητικές τους θέσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το σχέδιο αυτό σε λίγο θα είναι νόμος του κράτους και οι global operators θα είναι μία υπαρκτή πραγματικότητα». Εκτίμησε επίσης ότι «σε λίγο τα πράγματα θα ηρεμήσουν και η ένταση θα υποχωρήσει».
Απευθυνόμενος στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, επεσήμανε ότι «υπάρχουν πραγματικά πολύ θετικές προϋποθέσεις για να μπορέσει ο κάθε εργαζόμενος και η κάθε εργαζόμενη, που ούτως ή άλλως έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα σε εργασία, να βελτιώσει την θέση του».
Ο κ. Βουλγαράκης είπε ακόμα ότι δεν πρέπει «να χαθούν αυτά τα οφέλη για τους εργαζόμενους εξαιτίας ενός πολιτικού μαξιμαλισμού που, ενώ μπορεί τα πράγματα να τα οδηγήσει στα άκρα διαδικαστικά, στο τέλος της ημέρας θα κλείσει, χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν επωφεληθεί αυτά, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να ωφεληθούν».
«Τελικά μετράει το αποτέλεσμα. Σε λίγους μήνες από σήμερα η μεγάλη μεταρρύθμιση των λιμένων θα έχει συντελεστεί. Και αυτή η μεταρρύθμιση θέλουμε να δώσει τα θετικότατα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να προσφέρει στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους να μπορέσουν να βελτιώσουν τη θέση τους μέσα από αυτό το πλέγμα μέτρων το οποίο προσφέρουμε».
Υπέρ της παραχώρησης οι φορείς
«Σε μία κρίσιμη για την οικονομία μας περίοδο και καθώς η εξαγωγική δυναμική της χώρας δείχνει κάποια σημάδια «κόπωσης», οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, με τις γενικότερες κινητοποιήσεις τους (απεργίες, επιβράδυνση ρυθμών εργασίας, αποχή από υπερωριακή απασχόληση κ.ά.), δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στις επίπονες και επίμονες προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου και της πολιτείας για περαιτέρω διεύρυνση των εξαγωγών, η οποία αποτελεί την καλύτερη μέθοδο για άνοδο της παραγωγής, της απασχόλησης και των εισοδημάτων».
Αυτό σημείωνει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), προσθέτοντας ότι τα επιμελητήρια της χώρας κατανοούν και σέβονται τους αγώνες των εργαζόμενων για βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και των αποδοχών τους.
«Δεν μπορούν όμως», τονίζει η ΚΕΕΕ, «να μη διαμαρτυρηθούν και αντιδράσουν έντονα όταν διαπιστώνουν ότι η προωθούμενη κυβερνητική πρωτοβουλία όχι μόνον δεν θίγει, ούτε κατ ελάχιστον, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά αντίθετα βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας και αναβαθμίζει τις παρεχόμενες από τα λιμάνια μας υπηρεσίες, γεγονός που οδηγεί με βεβαιότητα σε διεύρυνση της δυναμικότητάς τους και, κατ επέκταση, στην άνοδο της συνολικής απασχόλησης και την καλυτέρευση των εργατικών αποδοχών».
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκτιμά ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία για παραχώρηση, με διεθνή διαγωνισμό, ενός μέρους των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί, κατ αρχήν, ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και υποστηρίζει ότι «οι εργαζόμενοι στα λιμάνια θα πρέπει να επανεξετάσουν την όλη κατάσταση και να λάβουν περισσότερο υπόψη τους το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και το γενικότερο κόστος της επιμονής τους σε ξεπερασμένες δομές και μορφές εργασίας».
Επίσης σε ψήφισμα που εξέδωσε κατά πλειοψηφία την Τρίτη το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που συνεδρίασε εκτάκτως με αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη του ΟΛΠ, «τοποθετείται θετικά επί της πραγματοποιούμενης μεταρρύθμισης και της μακροχρόνιας ενοικίασης τμήματος του Λιμένος Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την απόλυτη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των απασχολουμένων σ αυτό».
Ωστόσο τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξέδωσαν δικό τους κείμενο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους. Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις, με τη μορφή τόσο συνθημάτων από πλευράς των εργαζομένων που παραβρέθηκαν, κρατώντας πανό και πλακάτ, όσο και λεκτικών διαξιφισμών μεταξύ ομιλητών.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.