Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε τεντωμένο σκοινί οι διεθνείς αγορές μετά τις παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας

Σε τεντωμένο σκοινί οι διεθνείς αγορές μετά τις παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας

Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι διεθνείς χρηματαγορές μετά τις παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας από την πλευρά των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου. Οι παρεμβάσεις κρίνονται ικανοποιητικές, αλλά δεν φαίνεται να αρκούν.

27

Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι διεθνείς χρηματαγορές μετά τις παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας από την πλευρά των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου.

Την Τετάρτη, οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, ευρωζώνης, Αγγλίας, Ελβετίας και Καναδά προχώρησαν σε «ένεση» ρευστότητας 64 δισ. δολαρίων.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης παρέμβασης, η Fed αναμένεται να διαθέσει στην ΕΚΤ και την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας 24 δισ. δολάρια προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά δολαρίων στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Ταυτόχρονα, θα διοχετεύσει 40 δισ. δολάρια μέσω δύο δημοπρασιών -στις 17 και 20 Δεκεμβρίου ύψους 20 δισ. δολαρίων έκαστη, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο δύο ακόμη δημοπρασιών στις αρχές του 2008.

Όπως επισημαίνει η Ναυτεμπορική, ο αρχικός ενθουσιασμός των επενδυτών απομακρύνθηκε, όπως ακριβώς έδειξε η μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους αναλυτές μάλιστα να εκτιμούν ότι η πιστωτική κρίση θα λήξει μόνο όταν οι τράπεζες αρχίσουν να εμπιστεύονται ξανά η μία την άλλη. Έτσι, η παρέμβαση χαρακτηρίστηκε ικανοποιητική αλλά όχι αρκετή.

Ενδεικτικό των προβλημάτων στην πιστωτική αγορά είναι και το γεγονός ότι τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού ελάχιστα υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα επταετίας που είχαν εκτιναχθεί, αν και είναι η πρώτη φορά σε ένα μήνα που υποχωρούν.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε ότι η κοινή δράση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη σχεδιαζόταν εδώ και αρκετό καιρό και δεν στοχεύει στην βοήθεια συγκεκριμένης τράπεζας.

Απέφυγε ωστόσο να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες στην περίπτωση που η κίνησή τους αποτύχει να μειώσει τα διατραπεζικά επιτόκια ή χρειαστεί περαιτέρω δράση

Παρά τις κινήσεις αυτές που αποβλέπουν στην ανακούφιση των αγορών, οι απαισιόδοξες προβλέψεις συνεχίζονται.

Έρευνα του Reuters έδειξε ότι οι ευρωπαϊκές πιστωτικές αγορές πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο έτος το 2008, με τις εταιρείες υψηλού κινδύνου να δέχονται το βάρος της πιστωτικής στενότητας και του υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Citigroup: Επιχείρηση διάδωσης επτά SIVs

Επτά προβληματικά επενδυτικά fund και χρέος 58 δισ. δολαρίων αναλαμβάνει η Citigroup, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει αναγκαστικές πωλήσεις παγίων, οι οποίες θα πλήξουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη στις κεφαλαιαγορές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Citigroup θα «διασώσει» δομημένα επενδυτικά «οχήματα» –τα λεγόμενα SIVs– αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα κεφάλαια που αυτά διαχειρίζονται, ύψους 49 δισ. δολαρίων.

Στον απόηχο της είδησης, η Moody’s Investors Service υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας σε Aa3, στο τέταρτο υψηλότερο επίπεδο, από Aa2 που ήταν την Πέμπτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο