Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η γρίπη διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου

Η γρίπη διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου

Λονδίνο: Η γρίπη και άλλες σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Λονδίνο: Η γρίπη και άλλες σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Ο κίνδυνος να υποστεί το άτομο πιθανόν μοιραίο επεισόδιο διπλασιάζεται την εβδομάδα που ακολουθεί της αναπνευστικής λοίμωξης αλλά μειώνεται μετά.

Ο Δρ Τομ Μεντ από την Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εξηγεί ότι «η σχέση με την αναπνευστική λοίμωξη, που αποκαλύφθηκε δια της ανάλυσης μιας βάσης δεδομένων που περίεχε λεπτομέρειες για δύο εκατομμύρια άτομα, μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσο τα εμφράγματα όσο και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνότερα τον χειμώνα».

Κατά την άποψη του Βρετανού καθηγητή Επιδημιολογίας η λοίμωξη μετατρέπει το σύστημα θρόμβωσης του αίματος σε μια υπερδραστήρια κατάσταση. Πρόκειται δηλαδή για φλεγμονώδη διαδικασία.

Και άλλες μελέτες έχουν δείξει έναν συσχετισμό μεταξύ φλεγμονής και εμφράγματος.

Ο απόλυτος κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου για ένα άτομο με αναπνευστική λοίμωξη παραμένει χαμηλός, με λιγότερο από το 2% του συνόλου των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης.

Αλλά ο αριθμός των εμφραγμάτων και των θανάτων που θα μπορούσαν πιθανόν να προληφθούν από προενεργή θεραπεία ήταν μολαταύτα ουσιαστική, αφού και οι δύο είναι συχνές παθήσεις.

Ο κίνδυνος φαίνεται μόνο να προάγεται από σχετικά σοβαρές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, η σοβαρή βρογχίτιδα και η πνευμονία.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συστήνεται ήδη σε άτομα με καρδιακή νόσο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, αλλά συχνά οι ασθενείς δεν εμβολιάζονται.

Η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη, ειδικά για ασθενείς με καρδιακή νόσο όπως καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και έμφραγμα.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο