Τα δημητριακά ολικής άλεσης κάνουν καλό στην καρδιά
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που ξεκινάνε την μέρα τους με ένα μπολ δημητριακών ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες που ξεκινάνε την μέρα τους με ένα μπολ δημητριακών ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι χρόνια πάθηση, όπου η καρδιά χάνει την ικανότητά της να αντλεί αίμα επαρκώς, προκαλώντας συμπτώματα κόπωσης και δύσπνοιας. Είναι η κύρια αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο μεταξύ των ηλικιωμένων.
Ο Δρ Λουκ Ντζουσι και ο Δρ Μάικλ Γκαζιάνο από το Νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστόνης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μελέτησαν τους συσχετισμούς μεταξύ του πρωινού με δημητριακά ολικής άλεσης και των νέων περιπτώσεων καρδιακής ανεπάρκειας σε δείγμα 21.376 μεσηλίκων ανδρών που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 19,6 χρόνια στα πλαίσια της μελέτης Physician’s Health Study.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 1.018 άνδρες εκδήλωσαν καρδιακή ανεπάρκεια. Τα αποτελέσματα έδειξαν συσχετισμό μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης και μειωμένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας.
Οι άνδρες που ανέφεραν ότι έτρωγαν κατά μέσο όρο μια ή περισσότερες μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης στο πρωινό γεύμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σύμφωνα με άνδρες που δεν έτρωγαν δημητριακά. Οι άνδρες που έτρωγαν κατά μέσο όρο δύο με έξι μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης είχαν 22% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και αυτοί που έτρωγαν κατά μέσο όρο επτά μερίδες την εβδομάδα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο.
Οι παρατηρήσεις αυτές είναι σύμφωνες με τις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες που συστήνουν την συχνή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης για την μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Υπάρχουν διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί δια των οποίων τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να παράσχουν προστασία έναντι της καρδιακής ανεπάρκειας. Τα θρεπτικά συστατικά των δημητριακών ολικής άλεσης, όπως το κάλιο, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ τα φυτοοιστρογόνα και άλλα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν τα λιπίδια και ασκήσουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις. Τα δημητριακά ολικής άλεσης τέλος ίσως βοηθούν στον έλεγχο του βάρους επιβραδύνοντας την πέψη και προάγοντας το συναίσθημα της πληρότητας.
Τα συστατικά του χυμού παντζαριού υποστηρίζουν την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.