Καθίζηση στην αγορά κατοικιών, απούλητα 100.000 νέα σπίτια στην Αττική
Μειωμένη ζήτηση, υπερπροσφορά ακινήτων και αβεβαιότητα για το φορολογικό καθεστώς έχουν οδηγήσει φέτος σε καθίζηση την αγορά κατοικιών, καθώς μόνο στην Αττική υπάρχουν περίπου 100.000 καινούργια σπίτια τα οποία δεν μπορούν να πουληθούν.
27
Μειωμένη ζήτηση, υπερπροσφορά ακινήτων και αβεβαιότητα για το φορολογικό καθεστώς έχουν οδηγήσει φέτος σε καθίζηση την αγορά κατοικιών.
Σύμφωνα με έρευνα του επιμελητηρίου Royal Institution of Chartered Surveyors που παρουσιάζεται την Τετάρτη στην Ημερησία, φέτος θα κατασκευαστούν 68% λιγότερες κατοικίες σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή τα νεόδμητα σπίτια δεν θα ξεπεράσουν τα 40.000 έναντι 125.000 το 2006.
Μόνο στην Αττική εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 σπίτια που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια και που δεν μπορούν να πουληθούν.
Τα τελευταία δύο χρόνια κτίζονται κατά μέσο όρο περί τα 150.000 νέα σπίτια ετησίως, εκ των οποίων τα 60.000 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Το 7% των δανειοληπτών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, ενώ και η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο ομαλά θα εξελιχθεί η αγορά στο άμεσο μέλλον.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2007 οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις έφτασαν τις 55.000 και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τις 100.000.
«Φρένο» στις τιμές
Στην έρευνα επισημαίνεται ότι φέτος για πρώτη χρονιά φαίνεται να υπάρχει κάποιο «φρένο» στις τιμές, συνοδευόμενο από πτώση της ζήτησης. Το 2005 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν περίπου 7% και το 2006 η άνοδος έφτασε το 13%.
Φέτος, όμως, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται υποχώρηση των τιμών, κυρίως των νέων σπιτιών, των ακριβών και όσων έχουν εμβαδόν πάνω από 200 τετραγωνικά μέτρα.
Η ζήτηση φέτος έχει υποχωρήσει έως και 70% σε ορισμένες περιοχές ειδικά μετά την ανακοίνωση προθέσεων της κυβέρνησης για αλλαγές στη φορολογία.
Καταγράφεται επίσης πτώση τιμών κατά 10%-15% στις ακριβές γειτονιές, ενώ μένουν σταθερές στις λεγόμενες «μικρομεσαίες».
Όμως, το γεγονός ότι οι εργολάβοι δεν πουλάνε τους αναγκάζει να κάνουν έως και 20% έκπτωση μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Έτσι, ένα σπίτι με αρχική τιμή 200.000 ευρώ μπορεί να πουληθεί τελικά 30.000 με 40.000 ευρώ χαμηλότερα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: «Τρέλα» για τον τελικό με τον Άγιαξ – Χιλιάδες αιτήσεις για εισιτήριο
- Ένας χορευτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης άλλαξε μια ιστορία 100 ετών στις πουέντ
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Συνένοχη είναι η Ευρώπη για το χάος της Δύσης
- Μεγάλα ματς στο Champions League, με… φόντο την πρόκριση στα νοκ-άουτ (pic)
- Με νέο αεροσκάφος και δύο ώρες καθυστέρηση αναχώρησε για το Νταβός ο Τραμπ
- Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά – Πού σημειώνονται χιονοπτώσεις
- O Ολυμπιακός «εκτόξευσε» τις πιθανότητες του – Τι λένε οι αριθμοί μετά τη σπουδαία νίκη με τη Λεβερκούζεν (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 21.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-Vxr9QbwI3hQ-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442