Η φτώχεια απειλεί το 21% του πληθυσμού στην Ελλάδα
Τη θλιβερή πρωτιά με το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «15» κατέχει η Ελλάδα, ενώ μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον κανείς δεν βλέπει φως στο τούνελ. Η σύσταση ειδικού ταμείου βοηθά, αλλά μένει να γίνουν ακόμα πολλά.
Η φτώχεια είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας, καθώς σύμφωνα και με τα στοιχεία της Κομισιόν το 21% των συμπολιτών μας (2,2 εκατ. άτομα) επιβιώνει με εισόδημα κατώτερο του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος.
Η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία έχουν το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των «15», ενώ τελευταία στη σχετική κατάταξη είναι η Σουηδία με 9%. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι οι φτωχοί ξεπερνούν τα 70 εκατ. ανθρώπους.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας μειώνεται με τις κοινωνικέςπαροχές στο 20%, ενώ χωρίς αυτές τις παροχές είναι 23%.
Το 33% των φτωχών στην Ελλάδα είναι άνω των 65 ετών, καθώς οι συνταξιούχοι είναι μία από εκείνες τις κοινωνικές ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, απολυμένοι, μετανάστες, νέοι κτλ.)που υποφέρουν περισσότερο από τα πενιχρά εισοδήματα και την ακρίβεια.
Στην Ελλάδα, ένα νοικοκυριό με ένα άτομο θεωρείται ότι βρίσκεται στα όρια της φτώχειαςόταν το εισόδημα του σε ετήσια βάση δεν ξεπερνάτα 4.264 ευρώ, έναντι 9.455στη Γερμανία και 13.863 στο Λουξεμβούργο. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη των «15» είναι 8.319 ευρώ.
Για μία τετραμελή οικογένεια, το ποσό ανεβαίνειστα 8.955 ευρώ, έναντι 19.855 στη Γερμανίακαι 17.469 ευρώστην ΕΕ των «15».
Στην «κορυφή» των κοινωνικών ανισοτήτων βρίσκονται περιφέρειες της Ηπείρου με ποσοστό πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας 37%, της Στερεάς Ελλάδας με 32%, καθώς και της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας με 31%.
Την τελευταία 30ετία, ενώ υπήρξε στην Ελλάδα σημαντική οικονομική ανάπτυξη, η κατάσταση των οικονομικά ευπαθών ομάδων δεν παρουσίασε ανάλογη βελτίωση, διότι μόνο ποσοστό «20,4% από την αύξηση της κατανάλωσης ήταν προς όφελος των φτωχών», ενώ το 79,6% δόθηκε στους προνομιούχους.
Έτσι,ένας στους τρεις πολίτες δεν μπορεί πολλές φορές να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού ή τη δόση του δανείου χωρίς καθυστερήσεις, να έχει ως γεύμα κάθε δύο ημέρες κρέας ή ψάρι και να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει μέσα στο επόμενο διάστημα το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, μέτρο που αναμφίβολα είναι θετικό, αλλά μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο μεγάλο πρόβλημα δεν αρκεί.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας