Το μεγαλύτερο γνωστό πλανήτη ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων
Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το μεγαλύτερο γνωστό πλανήτη, εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Πρόκειται για ένα γίγαντα αερίων, 70% μεγαλύτερο από το Δία, αλλά με πολύ μικρότερη πυκνότητα. Το μέγεθός του, μάλιστα, εκπλήσσει τους επιστήμονες.
Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε το μεγαλύτερο γνωστό πλανήτη, εκτός του ηλιακού μας συστήματος.
Αυτός ο γίγαντας αερίων έχει 70% ευρύτερη διάμετρο από το Δία, αλλά πολύ μικρότερη πυκνότητα από το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Για την ακρίβεια, η πυκνότητά του, μόλις 0,2 γραμμάριο ανά κυβικό εκατοστό, είναι τόσο μικρή ώστε, θεωρητικά, ο πλανήτης θα μπορούσε να επιπλέει στο νερό…
Επίσης είναι τόσο μεγάλος, ώστε οι αστρονόμοι δυσκολεύονται να εξηγήσουν το μέγεθός του με τις υπάρχουσες θεωρίες για αυτούς τους υπέρθερμους αέριους γίγαντες.
Ο πλανήτης, αποκαλούμενος TrES-4, βρίσκεται στον Αστερισμό του Ηρακλή και περιστρέφεται γύρω από το άστρο GSC02620-00648, περίπου 1.435 έτη φωτός από τη Γη.
Σε απόσταση «μόλις» επτά εκατομμυρίων χιλιομέτρων από το άστρο του, ο πλανήτης είναι επίσης πολύ ζεστός, με θερμοκρασία περί τους 1.327 βαθμούς Κελσίου.
Η περίοδος περιστροφής του γύρω από τον Ήλιο του, είναι μόλις 3,55 ημέρες. Με άλλα λόγια, ένας χρόνος στον πλανήτη αυτό ισούται με μισή ημερολογιακή εβδομάδα στη Γη.
Την ανακάλυψη έκανε η διεθνής ομάδα Transatlantic Exoplanet Survey (TrES). Οι λεπτομέρειες της εργασίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Astrophysical Journal.
Αν ανταποκρινόμαστε στα λάθη που όλοι μας κάνουμε με ηρεμία, αν τα αναλύουμε, μαθαίνουμε από αυτά και προσαρμοζόμαστε αναλόγως, μπορούμε να μετατρέψουμε τις αποτυχίες σε νίκες
Το χαμένο δραματικό ειδύλλιο «Ο μαγεμένος βοσκός», που ο Σπυρίδων Περεσιάδης έγραψε το 1909 παρουσιάζεται μέσα από τη σύγχρονη, λυρική ανάγνωση του Γιάννη Σκουρλέτη.