Η διατροφή δεν βελτιώνει την επιβίωση του καρκίνου του μαστού
Νέα Υόρκη: Μεταξύ των γυναικών που έχουν επιβιώσει καρκίνου του μαστού, η διατροφή με λίγα λιπαρά και πολλά λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες δεν προλαμβάνει την επανεμφάνιση του καρκίνου ή δεν παρατείνει την επιβίωση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Νέα Υόρκη: Μεταξύ των γυναικών που έχουν επιβιώσει καρκίνου του μαστού, η διατροφή με λίγα λιπαρά και πολλά λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες δεν προλαμβάνει την επανεμφάνιση του καρκίνου ή δεν παρατείνει την επιβίωση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Ο Δρ Τζον Πηρς και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο περιγράφουν την παρεμβατική αυτή τακτική ως ένα τηλεφωνικό συμβουλευτικό πρόγραμμα συνδυαστικά με μαθήματα μαγειρικής και ενημερωτικά σημειώματα που προήγαγαν τον ημερήσιο στόχο των πέντε μερίδων λαχανικών συνδυαστικά με 453 γραμμάρια χυμού λαχανικών, τριών μερίδων φρούτων, 30 γραμμαρίων φυτικών ινών και 15-20% θερμίδων από λιπαρά.
Τα άτομα της ομάδας ελέγχου υπεβλήθησαν σε βασική φροντίδα και τους δόθηκαν δημοσιεύματα από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και το Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα στις πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων, η δίαιτα συνιστούσε 20 γραμμάρια φυτικών ινών και λιγότερο από το 30% των θερμίδων από λιπαρά.
Μεταξύ 1995 και 2000, οι ερευνητές συγκρότησαν μια ομάδα 3.000 γυναικών που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Η παρακολούθησή τους διήρκεσε μέχρι το 2006. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν αφορούν 1.537 άτομα που με τυχαία επιλογή αποτέλεσαν την ομάδα παρέμβασης και 1.561 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελεγχου.
Όπως προαναφέρθηκε, η ειδική διατροφή δεν προλάμβανε την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού και δεν βελτίωνε την επιβίωση. Σχεδόν το 17% των ασθενών κάθε ομάδας επανεμφάνισε καρκίνο και περίπου το 10% σε κάθε διατροφικό σχήμα.
Η Δρ Σούζαν Γκαπστουρ και ο συνεργάτης της Δρ Σήμα Κχαν της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Σικάγο, συνέκριναν τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης με αυτά της μελέτης Women’s Intervention Nutrition Study. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δεύτερης, η διατροφή με λίγα λιπαρά μετέδιδε σημαντικές αυξήσεις στην επιβίωση ελεύθερη καρκίνου, η οποία σχετίζεται διαφορά 2.721 κιλών μετά των ομάδων στον τρίτο χρόνο.
Στην μελέτη του Δρ Πήρς, απ’ τη μια η απώλεια βάρους και η ποσότητα των ημερήσιων θερμίδων δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων και το πραγματικό ποσοστό των θερμίδων από το λίπος αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας και στις δύο ομάδες.