Αύξηση κερδοφορίας κατά 58% εμφάνισε η Τράπεζα Κύπρου το α εξάμηνο
Στα 230 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου το α εξάμηνο, αυξημένα κατά 58%, έναντι του α εξαμήνου 2006. Στις προτεραιότητες της τράπεζας για την περίοδο 2007-2009 η αυτόνομη ανάπτυξη στη διεθνή αγορά. Ήδη μελετά επιλεκτικές εξαγορές, είπε ο πρόεδρος κ. Ιωάννου.
Αύξηση κερδοφορίας σημείωσε το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης εμφανίζοντας κέρδη μετα φόρων 230 εκατ. ευρώ, με άνοδο 58% σε σχέση με πέρυσι.
Αναφορικά με τα κέρδη μετά τη φορολογία για ολόκληρο το 2007, το Συγκρότημα αναμένει ότι θα ξεπεράσει τον στόχο των 415 εκατ. ευρώ που είχε θέσει τον Φεβρουάριο του 2007.
Τα θετικά αποτελέσματα σχολίασε ο πρόεδρος του συγκροτήματος, Ελευθέριος Ιωάννου, που ανακοίνωσε οτι στις στρατηγικές προτεραιότητες της τράπεζας για την τριετία 2007-2009 περιλαμβάνεται η περαιτέρω επέκταση στην ελληνική, κυπριακή, αλλά και διεθνή αγορά. Ήδη μελετώνται επιλεκτικές εξαγορές ως μέρος της αυτόνομης ανάπτυξης του Συγκροτήματος, είπε.
Ακόμη ανέφερε οτι η Τράπεζα Κύπρου περιλαμβάνεται μεταξύ των 60 κορυφαίων τραπεζών της Ευρώπης, και οτι αποτελεί κορυφαία τραπεζική επενδυτική επιλογή για το 2007.
Θετικό αντίκτυπο εκτιμά ο κ. Ιωάννου οτι θα έχει στις εργασίες της τράπεζας η επικείμενη εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο.
Αποτελέσματα εξαμήνου
Τα προ φόρων κέρδη, σημείωσαν άνοδο 61% φτάνοντας τα 278 εκατ. ευρώ. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του συγκροτήματος αυξήθηκε σε 27,7% έναντι 21,5% του α εξαμήνου 2006, ενώ ο δείκτης κόστος προς έσοδα βελτιώθηκε σε 43,0% σε σχέση με 47,1% για το α εξάμηνο του 2006.
Υπήρξε αύξηση 27% στις χορηγήσεις και 25% στις καταθέσεις, αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 30%, αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες κατά 19% και συγκράτηση της αύξησης των εξόδων σε ρυθμούς μικρότερους από την αύξηση του όγκου εργασιών.
Η κερδοφορία των εργασιών του Συγκροτήματος στην Ελλάδα βελτιώθηκε επίσης. Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το α εξάμηνο 2007 παρουσίασαν 83% ετήσια αύξηση και ανήλθαν σε 51 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 19,5% από 13,0% για το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
Τα δάνεια του συγκροτήματος ανήλθαν σε 17,55 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2007, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 27%. Στην Ελλάδα, ο ρυθμός ετήσιας αύξησης των δανείων του Συγκροτήματος έφτασε το 23%, με το σύνολό τους να ανέρχεται σε 7,27 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2007 και το μερίδιο αγοράς σε 3,7% τον Απρίλιο 2007.
Το σύνολο των καταθέσεων του συγκροτήματος ανήλθε στις 30 Ιουνίου 2007 σε 22,82 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 25%, ενώ στην Ελλάδα 19% ήταν η αύξηση των καταθέσεων του Συγκροτήματος κατά το τελευταίο έτος, οι οποίες έφτασαν τα 8,10 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2007.
Στο τέλος Απριλίου 2007 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), το μερίδιο αγοράς του Συγκροτήματος στις καταθέσεις στην Ελλάδα βρισκόταν στο 3,7%.
Επέκταση σε νέες αγορές ανακοίνωσε ο Ε.Ιωάννου
Το 2007 βρίσκει την Τράπεζα Κύπρου ακόμη πιο ισχυρή, δήλωσε ο πρόεδρος του συγκροτήματος Ελευθέριος Ιωάννου και πρόσθεσε: «Η τράπεζά μας κατατάσσεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών του ελληνικού χώρου, με βάση τους περισσότερους δείκτες, με διεκδικήσεις για την τέταρτη θέση και βρίσκεται μεταξύ των 60 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών».
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου «βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων τραπεζικών επενδυτικών επιλογών για το 2007, σύμφωνα με διεθνείς επενδυτικούς οίκους», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.
Επίσης, αναφέρθηκε στις στρατηγικές προτεραιότητες του Συγκροτήματος για την τριετία 2007-2009, οι οποίες όπως είπε, επικεντρώνονται σε τρεις κατευθύνσεις: αξιοποίηση των ευκαιριών στην Κύπρο, περαιτέρω επέκταση στην Ελλάδα και αυξημένη κερδοφορία από την ωρίμανση του δικτύου, καθώς επίσης και επέκταση σε νέες αγορές.
Ειδικότερα για την επέκταση σε νέες αγορές, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην έναρξη δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία και στη Ρωσία, ενώ προωθείται η επέκταση στην Ουκρανία. Τέλος, δήλωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου μελετά επιλεκτικές εξαγορές ως μέρος της αυτόνομης ανάπτυξης του Συγκροτήματος.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.