Αυξημένες ενισχύσεις για τους αλιείς προτείνει η Κομισιόν
Την αύξηση του ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας («de minimis») στον αλιευτικό τομέα σε 30.000 ευρώ ανά αποδέκτη για περίοδο τριών ετών πρότεινε την Τρίτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την αύξηση του ανώτατου ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας («de minimis») στον αλιευτικό τομέα σε 30.000 ευρώ ανά αποδέκτη για περίοδο τριών ετών πρότεινε την Τρίτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προϋπόθεση είναι η συνολική αξία αυτών των ενισχύσεων να μην υπερβαίνει το 2,5% της αξίας της εθνικής αλιευτικής παραγωγής.
Πρόκειται, ειδικότερα, για τις εθνικές ενισχύσεις που καταβάλλονται στους αλιείς χωρίς προηγούμενη έγκριση των αρμοδίων κοινοτικών υπηρεσιών, καθώς κρίνεται ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν απειλούν τον ανταγωνισμό.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με κανονισμό του 2004, το όριο ήταν 3.000 ευρώ ανά αποδέκτη σε περίοδο τριών ετών.
Το σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής προβλέπει ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν μπορούν να χορηγηθούν για την αγορά ή κατασκευή νέων αλιευτικών σκαφών ή για την αύξηση του αλιευτικού στόλου.
Για την Ελλάδα, το ανώτατο επιτρεπτό όριο στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για περίοδο τριών ετών στον αλιευτικό τομέα ορίζεται συνολικά στα 18,015 εκατ. ευρώ.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.