Το ΤΑΞΥ αποδέχεται πρόταση της Marfin για επαναγορά ομολόγων
Το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων αποδέχθηκε την πρόταση της Marfin για αναστροφή της αγοραπωλησίας τμημάτων τριών -δομημένων- ομολόγων, ενώ την Πέμπτη αποφασίζει το ΤΣΠΕΑΘ για την πρόταση της Proton Bank. Διώξεις ενόψει για το ΤΕΑΔΥ, δήλωση Μαγγίνα για το Ασφαλιστικό.
Το Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων αποδέχθηκε την πρόταση της Marfin για αναστροφή της αγοραπωλησίας τμημάτων τριών -δομημένων- ομολόγων, ενώ σήμερα Πέμπτη αποφασίζει το ΤΣΠΕΑΘ για την πρόταση της Proton Bank.
Συγκεκριμένα, ΤΑΞΥ και η πωλήτρια τράπεζα Marfin αποφάσισαν την αναστροφή της αγοραπωλησίας των ομολόγων, ονομαστικής αξίας 149,3 εκατ. ευρώ, τα οποιία είχαν αγοραστεί από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως τον Μάρτιο του 2006.
Στο Ταμείο θα μπουν 159,6 εκατ. ευρώ, καθώς τα ομόλογα αγοράστηκαν έως το 105,5% της ονομαστικής τους αξίας, συν 6,5 εκατ. ευρώ από τόκους.
Σημειώνεται ότι τους συγκεκριμένους τίτλους έχουν αγοράσει άλλα 13 ασφαλιστικά ταμεία.
Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να αποφασίσει το ΔΣ του ΤΣΠΕΑΘ σχετικά με την πρόταση της Proton Bank να αγοράσει η τράπεζα το δομημένο ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ έναντι 132,866 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση φέρεται να αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση, ωστόσο επισημαίνεται ότι αν αυτά τα χρήματα είχαν τοποθετηθεί στην Τράπεζας της Ελλάδος οι αποδόσεις θα ήταν -οριακά- υψηλότερες.
Διώξεις για ΤΕΑΔΥ
Η υπόθεση της επαναγοράς του ομολόγου 280 εκατ. ευρώ παρουσιάζει στασιμότητα και πλέον πολλοί πιστεύουν ότι ίσως δεν είναι εφικτή, καθώς «λείπουν» 42 εκατ. ευρώ από προμήθειες χρήματα τα οποία δεν είναιο δατεθειμένοι να καταβάλουν ορισμένοι από τους εμπλεκομένους.
Η εισαγγελική έρευνα εκτιμάται ότι θα έχει αποτελέσματα, καθώς ήδη οι εισαγγελείς άρχισαν να σχηματίζουν ξεκάθαρη εικόνα για το τι έγινε με τα αποθεματικά των Ταμείων.
Κομβικό σημείο της έρευνας θα είναι το πόρισμα του Γ.Ζορμπά. Η υπόθεση διερευνάται και από την βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως ενημέρωσε την ΑΔΕΔΥ.
Τέλος, σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη έχουν κληθεί να μιλήσουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τρία στελέχη της JP Morgan και ο διευθύνων σύμβουλος της North Asset Management, Γ.Παπαμαρκάκης.
Μαγγίνας: Εθνικό θέμα το Ασφαλιστικό
Ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας έκανε δήλωση την Πέμπτη για το Ασφαλιστικό. Όπως είπε, «το Ασφαλιστικό είναι ένα εθνικό θέμα, το οποίο απασχολεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Για το θέμα αυτό η κυβέρνηση έχει σαφείς θέσεις. Από αυτές, δεν υπάρχει καμία αλλαγή.»