Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα καρύδια στη μάχη κατά τη αθηροσκλήρωσης

Τα καρύδια στη μάχη κατά τη αθηροσκλήρωσης

Λονδίνο: Η κατανάλωση καρυδιών στο τέλος ενός γεύματος μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της βλάβης που προκαλούν οι λιπαρές τροφές στις αρτηρίες, σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Λονδίνο: Η κατανάλωση καρυδιών στο τέλος ενός γεύματος μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της βλάβης που προκαλούν οι λιπαρές τροφές στις αρτηρίες, σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.

Πιστεύεται ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε συστατικά που μειώνουν την σκλήρυνση των αρτηριών.

Οι ερευνητές της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Βαρκελώνης συστήνουν την κατανάλωση οκτώ καρυδιών ημερησίως, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έχουν περισσότερα οφέλη και από το ελαιόλαδο.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από 24 ενηλίκους, οι μισοί εκ των οποίων είχαν φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και οι άλλοι με μετρίως αυξημένα, να καταναλώσουν δύο γεύματα με σαλάμι με πολλά λιπαρά και τυρί με διαφορά μιας εβδομάδας.

Στο ένα γεύμα προσέθεσαν και πέντε κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο. Στο άλλο προσέθεσαν οκτώ καρύδια.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το ελαιόλαδο και τα καρύδια συντέλεσαν σε μείωση της ξαφνικής απαρχής της επιβλαβούς φλεγμονής και οξείδωσης στις αρτηρίες που συνήθως ακολουθεί μετά από ένα γεύμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Με την πάροδο του χρόνου πιστεύεται ότι η πρακτική αυτή προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, εν αντιθέσει με το ελαιόλαδο, η προσθήκη καρυδιών στο γεύμα συντελούσε στη διατήρηση της ελαστικότητας και ευκαμψίας των αρτηριών, ανεξαρτήτως των επιπέδων της χοληστερόλης.

Οι αρτηρίες που διατηρούν την ελαστικότητά τους μπορούν να διευρυνθούν όταν απαιτείται αύξηση της αιματικής ροής.

Ο Δρ Εμίλιο Ρος εξηγεί ότι τα γεύματα με πολλά λιπαρά διαταράσσουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου από το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, χημικό συστατικό απαραίτητο για τη διατήρηση της ευλυγισίας των αρτηριών.

Τα καρύδια περιέχουν αργινίνη, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να παράγει νιτρικό οξείδιο. Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και α-λινολεϊκό οξύ, φυτικό ω-3 λιπαρό οξύ.

Ο Δρ Ρος ξεκινά άμεσα μια νέα μελέτη για να διερευνήσει κατά πόσο το α-λινολεϊκό οξύ των καρυδιών μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό.

Διευκρινίζει πάντως ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν ανεξέλεγκτα λιπαρά σκεπτόμενοι ότι μερικά καρύδια στο τέλος του γεύματος, εξισορροπούν την κατάσταση. Τα καρύδια πρέπει να είναι μέρος ενός γενικότερου υγιεινού διατροφικού σχήματος που περιορίζει τα κορεσμένα λίπη.

Ο Δρ Ρότζερ Βότζελ του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ σχολιάζει ότι «η μελέτη αποδεικνύει τα φυτικά λιπαρά μπορούν να ακυρώνουν μερικά εκ των αρνητικών χαρακτηριστικών της διατροφής με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ τα ουδέτερα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, δεν έχουν ανάλογη προστατευτική επίδραση.

Ανακύπτει λοιπόν ένα ενδιαφέρον ζήτημα διότι πολλά άτομα ακολουθούν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής λόγω των πλεονεκτημάτων του ελαιολάδου. Η παρούσα μελέτη βέβαια, αμφισβητεί την πρακτική αυτή. Πιθανόν άλλοι παράγοντες της συγκεκριμένης διατροφής να συντελούν σ’ αυτό. Πάντως, το ελαιόλαδο δεν είναι επιβαρυντικό, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι ο βασικός προστατευτικός παράγοντας στην μεσογειακή διατροφή».

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο