Υποεκτιμάται το θερμιδικό περιεχόμενο των μεγάλων μερίδων φαγητού
Νέα Υόρκη: Ενώ οι άνθρωποι έχουν καλή αίσθηση των θερμίδων που περιέχουν οι μικρές μερίδες γρήγορου φαγητού, υποτιμούν έντονα τις θερμίδες που περιέχονται στις μεγάλες μερίδες, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.
Νέα Υόρκη: Ενώ οι άνθρωποι έχουν καλή αίσθηση των θερμίδων που περιέχουν οι μικρές μερίδες γρήγορου φαγητού, υποτιμούν έντονα τις θερμίδες που περιέχονται στις μεγάλες μερίδες, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.
Συγκεκριμένα, τα άτομα που επιλέγουν μικρότερου μεγέθους γεύμα γρήγορου φαγητού υπολόγισαν ότι περιέχει 419 θερμίδες κατά μέσο όρο, αριθμός που δεν απέχει πολύ από το πραγματικό θερμιδικό περιεχόμενο των 514 θερμίδων. Ωστόσο, τα άτομα που επιλέγουν τις μεγαλύτερες μερίδες υπολόγισαν ότι το θερμιδικό περιεχόμενο ανερχόταν στις 617 θερμίδες, όταν στην πραγματικότητα ήταν 1.188 θερμίδες.
Ο Δρ Μπράιαν Γουάνσκινκ του Πανεπιστημίου Κορνελ της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με τον Πιερ Σαντον απόφοιτο της οικονομικής σχολής INSEAD της Γαλλίας, υπέθεσαν ότι η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στον ευκολότερο υπολογισμό του θερμιδικού περιεχομένου των μικρότερων γευμάτων, ενώ τα παχύσαρκα άτομα που επιλέγουν μεγαλύτερες μερίδες έχουν πρόβλημα στον υπολογισμό των θερμίδων.
Προς διερεύνηση του ζητήματος διενήργησαν δύο πειράματα. Στο πρώτο, ζήτησαν από 105 άτομα που έτρωγαν σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού να υπολογίσουν την ποσότητα των θερμίδων που περιείχε το γεύμα που είχαν μόλις καταναλώσει. Στο δεύτερο πείραμα, 40 φοιτητές έπρεπε να μαντέψουν το θερμιδικό περιεχόμενο 15 διαφορετικού μεγέθους γευμάτων που αποτελούνταν από φτερούγες κοτόπουλου, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικό.
Οι συμμετέχοντες υπολόγισαν το θερμιδικό περιεχόμενο των μικρότερων γευμάτων με περισσότερη ακρίβεια με τις υποθέσεις να βρίσκονται εντός του 3% του πραγματικού θερμιδικού περιεχομένου. Αντίθετα, υποεκτίμησαν το θερμιδικό περιεχόμενων των μεγαλύτερων μερίδων κατά 38% στο πρώτο πείραμα και κατά 23% στο δεύτερο.
Τόσο τα παχύσαρκα άτομα όσο και αυτά φυσιολογικού βάρους δεν αντιλαμβάνονται σωστά το θερμιδικό περιεχόμενο των τροφών μιας μεγάλης μερίδας φαγητού.