Οι γονείς που καπνίζουν αυξάνουν τον κίνδυνο λευχαιμίας για τα παιδιά τους
Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος λευχαιμίας στην παιδική ηλικία φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως αυξημένος όταν οι πατέρες καπνίζουν, ακόμα και αν το κάπνισμα υφίσταται πριν την σύλληψη, και με την έκθεση στον καπνό μετά την γέννηση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος λευχαιμίας στην παιδική ηλικία φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως αυξημένος όταν οι πατέρες καπνίζουν, ακόμα και αν το κάπνισμα υφίσταται πριν την σύλληψη, και με την έκθεση στον καπνό μετά την γέννηση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια με επικεφαλής τον Δρ Τζέφρι Τσανγκ διενήργησε μελέτη σε δείγμα 287 παιδιών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, 46 με οξεία μυελοειδή λευχαιμία και 416 παιδιά χωρίς λευχαιμία (ομάδα ελέγχου).
Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι το μητρικό κάπνισμα από μόνο του δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο οποιασδήποτε μορφής λευχαιμίας, αλλά το πατρικό κάπνισμα πριν την σύλληψη τετραπλασίαζε τον κίνδυνο οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, ενώ παρατηρήθηκε και πιθανόν αυξημένος κίνδυνος οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας.
Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο ισχυρός συσχετισμός με την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία βασίστηκε σε δεδομένα από μόλις 16 περιπτώσεις και 8 άτομα ελέγχου.
Τονίζουν επίσης ότι ο κίνδυνος οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας ήταν μεγαλύτερος όταν το πατρικό κάπνισμα πριν την σύλληψη συνδυαζόταν με μητρικό κάπνισμα μετά την γέννηση και παθητικό κάπνισμα.
health.in.gr
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)





















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442