Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Συστατικό του γκρέιπφρουτ επηρεάζει την απορρόφηση των φαρμάκων από τον οργανισμό

Συστατικό του γκρέιπφρουτ επηρεάζει την απορρόφηση των φαρμάκων από τον οργανισμό

Ουάσιγκτον: Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ένα συστατικό στον χυμό του γκρέιπφρουτ που επηρεάζει τον τρόπου που μερικά φάρμακα απορροφώνται από τον οργανισμό και ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μείωση της φαρμακευτικής δοσολογίας σε ορισμένους ασθενείς.

Ουάσιγκτον: Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ένα συστατικό στον χυμό του γκρέιπφρουτ που επηρεάζει τον τρόπου που μερικά φάρμακα απορροφώνται από τον οργανισμό και ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μείωση της φαρμακευτικής δοσολογίας σε ορισμένους ασθενείς.

Ο χυμός του γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον μεταβολισμό των φαρμάκων και αποφεύγεται από ορισμένους ασθενείς ενώ άλλοι σκοπίμως παίρνουν τα φάρμακά τους πίνοντας τον συγκεκριμένο χυμό.

Η αιτία είναι ένα εντερικό ένζυμο, το CYP3A, το οποίο καταστρέφει εν μέρει τα φάρμακα καθώς αυτά απορροφώνται από τον οργανισμό. Ο χυμός του γκρέιπφρουτ, εν αντιθέσει με άλλους χυμούς φρούτων, παρεμβαίνει στο CYP3A, επομένως ο οργανισμός καταλήγει να απορροφά περισσότερη δραστική ουσία.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας με επικεφαλής τον Δρ Πολ Γουάτκινς, αναγνώρισε την «υπεύθυνη» ουσία στον χυμό του γκρέιπφρουτ, την furanocoumarin.

«Θα μπορέσουμε να παράγουμε χυμό γκρέιπφρουτ χωρίς furanocoumarin, ο οποίος θα απευθύνεται σε ασθενείς οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να αποφεύγουν την κατανάλωση του εν λόγω χυμού.

Επιπροσθέτως, μπορούμε να ελέγξουμε και άλλες τροφές για την πιθανότητα αλληλεπίδρασης με φάρμακα καθορίζοντας αν περιέχουν furanocoumarin.

Τέλος, ίσως είναι εφικτό να προσθέσουμε furanocoumarin στη σύσταση συγκεκριμένων φαρμάκων που τείνουν να έχουν πτωχή ή πλανόδια απορρόφηση από τον οργανισμό με στόχο την βελτίωση της απορρόφησης», εξηγεί ο Δρ Γουάτκινς.

Θέλοντας να επαληθεύσει την θεωρία ότι η furanocoumarin είναι το υπαίτιο συστατικό, ο Αμερικανός ερευνητής φιλτράρισε χυμό γκρέιπφρουτ, και ανακάλυψε ότι ήταν λιγότερο πικρός, αλλά απαράλλακτος.

Στη συνέχεια έλεγξε 18 άνδρες και γυναίκες που έπαιρναν διάφορα φάρμακα σε τακτική βάση περιλαμβανομένης ασπιρίνης και αντισυλληπτικών δισκίων.

Σε νοσοκομειακό περιβάλλον πήραν μία δόση της δραστικής ουσίας φελοπιδίνης αφού είχαν μείνει νηστικοί, είτε μαζί με χυμό γκρέιπφρουτ, είτε με χυμό γκρέιπφρουτ χωρίς furanocoumarin ή χυμό πορτοκαλιού.

Στην συνέχεια ήπιαν και έφαγαν κανονικά και ελήφθησαν δείγματα αίματος.

Σε κάθε εθελοντή, ο φυσιολογικός χυμός γκρέιπφρουτ συντέλεσε σε 6% έως 230% περισσότερη φελοπιδίνη διαθέσιμη στο αίμα. Αντίθετα, ο χυμός πορτοκαλιού και ο χυμός γκρέιπφρουτ χωρίς furanocoumarin δεν είχαν ανάλογες επιδράσεις.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο