Με συντριπτική στήριξη η σύσταση νέου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Αψηφώντας τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε συντριπτικά υπέρ της σύστασης του νέου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιζητώντας να ενδυναμώσει τους μηχανισμούς του Οργανισμού στην αντιμετώπιση παραβιάσεων εκ μέρους κρατών-μελών.
Αψηφώντας τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε συντριπτικά υπέρ της σύστασης του νέου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιζητώντας να ενδυναμώσει τους μηχανισμούς του διεθνούς Οργανισμού στην αντιμετώπιση παραβιάσεων εκ μέρους κρατών-μελών.
Η Γενική Συνέλευση, αποτελούμενη από 191 κράτη-μέλη, ξέσπασε σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα κατά την ανακοίνωση του αποτελέσματος: 170 ψήφοι υπέρ, τέσσερις κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ, Νήσοι Μάρσαλ, Παλάου) και τρεις αποχές (Βενεζουέλα, Λευκορωσία και Ιράν). Σε ορισμένα κράτη-μέλη έχει απαγορευθεί η συμμετοχή στην ψηφοφορία λόγω οφειλών στον ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση Μπους αρνήθηκε να στηρίξει το νέο Συμβούλιο, επιχειρηματολογώντας πως δεν αποτελεί τη ριζική μεταρρύθμιση που επιζητούσε ώστε να διασφαλίσει πως χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η Κούβα, το Σουδάν, η Μιανμάρ και η Ζιμπάμπουε δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.
Σε κάθε περίπτωση, κατέστη σαφές οι ΗΠΑ θα δώσουν την οικονομική τους στήριξη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα διεκδικήσουν θέση στο νέο όργανο. Κατά τον Αμερικανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ έγιναν ορισμένες βελτιώσεις στο νέο Σώμα, οι οποίες όμως δεν είναι αρκετές.
«Στα επόμενα χρόνια θα κριθούμε εάν δημιουργήσαμε έναν αποτελεσματικό και ισχυρό μηχανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας θυμάται η Ιστορία ως αρχιτέκτονες ενός Συμβουλίου που αποτέλεσε συμβιβασμό και απλώς το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε» υπογράμμισε.
Νέα αρχή στα ανθρώπινα δικαιώματα
Πριν από ένα χρόνο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εισηγήθηκε την αντικατάσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία επέτρεψε σε ορισμένες χώρες με τις χειρότερες παραβιάσεις δικαιωμάτων να χρησιμοποιήσουν τη συμμετοχή τους στο διεθνές όργανο ώστε να αλληλοπροστατευθούν από την καταδίκη.
Βάσει του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε την Τετάρτη, η Επιτροπή θα καταργηθεί στις 16 Ιουνίου και το νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πραγματοποιήσει την παρθενική του συνεδρίαση στις 19 Ιουνίου. Το σχετικό ψήφισμα συνέταξε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Γιάν Ελιάσονέπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων.
Προ της ψηφοφορίας δήλωσε στα κράτη-μέλη ότι «κανένας δεν πήρε όλα όσα ζητούσε», όμως υπογράμμισε πως το ψήφισμα συνιστά μία «μοναδική ευκαιρία για μία νέα αρχή στα ανθρώπινα δικαιώματα». Επισήμανε πως θα ενισχύσει τους μηχανισμούς του ΟΗΕ, θα επιτρέπει τη διενέργεια περισσότερων συνεδριάσεων και θα «σκληρύνει» τα κριτήρια ένταξης στο νέο όργανο.
Συγκεκριμένα, το νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποτελείται από 47 μέλη έναντι των 53 της απελθούσας Επιτροπής. Τα 47 αυτά μέλη θα εκλέγονται με απόλυτη πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση, και όχι με πλειοψηφία δύο τρίτων που Ανάν, ΗΠΑ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν για να κρατήσουν εκτός Επιτροπής τους παραβάτες.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.