Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν συμβάλουν στην απώλεια λίπους

Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν συμβάλουν στην απώλεια λίπους

Νέα Υόρκη: Τα κορίτσια που φυσιολογικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου στα πλαίσια της διατροφής τους έχουν λιγότερο σωματικό λίπος από τις συνομήλικές τους, αλλά εκείνα που προσθέτουν συμπληρώματα ασβεστίου στη διατροφή δεν χάνουν βάρος ή λιπώδη ιστό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Νέα Υόρκη: Τα κορίτσια που φυσιολογικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου στα πλαίσια της διατροφής τους έχουν λιγότερο σωματικό λίπος από τις συνομήλικές τους, αλλά εκείνα που προσθέτουν συμπληρώματα ασβεστίου στη διατροφή δεν χάνουν βάρος ή λιπώδη ιστό, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Διάφοροι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που αναφέρουν αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου ή γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος από εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο ασβέστιο ή γαλακτοκομικά.

Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικοι που καταναλώνουν υψηλότερες ποσότητες ασβεστίου έχουν μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ωστόσο, στις προαναφερόμενες μελέτες ενδεχομένως να μην είχαν ληφθεί υπόψη άλλοι παράγοντες που ίσως εξηγούν την σχέση μεταξύ ασβεστίου και σωματικού βάρους, εν αντιθέσει με την παρούσα μελέτη.

Παλαιότερη μελέτη που είχε διενεργηθεί σε δείγμα οκτάχρονων αγοριών, για παράδειγμα, έδειξε ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών από αποβουτυρωμένο γάλα διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης και αυξητικών παραγόντων που μοιάζουν με την ινσουλίνη, που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξης. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πρωτεΐνες του γάλακτος αυξάνουν την αίσθηση πληρότητας στον οργανισμό.

Ερευνητική ομάδα του Βασιλικού Κτηνιατρικού και Γεωργικού Πανεπιστημίου της Δανίας με επικεφαλής την Δρ Αρνε Αστρουπ ανέλυσε τα στοιχεία μελέτης που είχε διενεργηθεί σε δείγμα 110 κοριτσιών, ηλικίας 12 ετών.

Βασιζόμενοι στα διατροφικά ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρώσει τα κορίτσια, οι επιστήμονες τα χώρισαν σε ενδιάμεση ομάδα ασβεστίου (δηλαδή κατανάλωναν έως 1.303 mg ασβεστίου ημερησίως) ή σε χαμηλή ομάδα ασβεστίου (λιγότερο από 73 mg ασβεστίου την ημέρα).

Τα κορίτσια και των δυο ομάδων με τυχαία επιλογή έλαβαν είτε 500 mg την ημέρα συμπλήρωμα ασβεστίου ή ψευδοφάρμακο για έναν χρόνο.

Μετά το τέλος της μελέτης, τα κορίτσια που είχαν πάρει συμπληρώματα ασβεστίου δεν είχαν παρουσιάσει σχετικά αλλαγές στο ύψος, το βάρος ή την αναλογία του σωματικούς λίπους.

Ωστόσο εκείνα που ανέφεραν ότι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων στην αρχή της μελέτης, και αρχικά είχαν ενταχθεί στην πρώτη ομάδα, είχαν λιγότερο σωματικό λίπος τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και μετά από έναν χρόνο, συγκριτικά με τα κορίτσια της δεύτερης ομάδας.

Πως το διατροφικό ασβέστιο, εν αντιθέσει με τα συμπληρώματα, μειώνει το σωματικό λίπος εξηγείται εν μέρει από το χρόνο της πρόσληψης του ασβεστίου και του λίπους. Τα συμπληρώματα που λαμβάνονται πρωί ή βράδυ πιθανόν απορροφούνται πριν από τη λήψη τροφής, γεγονός που σημαίνει ότι το ασβέστιο επειδή προσδένεται στα λιπαρά οξέα πρέπει να καταναλώνεται μαζί με τα γεύματα.

Πόσο βάρος μπορεί να χάσει κάποιος αυξάνοντας την πρόσληψη ασβεστίου είναι άγνωστο, αλλά οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μπορεί να είναι δυο κιλά ανά έτος.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο