Τα σιτηρά ολικής αλέσεως μειώνουν τον καρδιακό κίνδυνο στους ηλικιωμένους
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τακτικά σιτηρά ολικής αλέσεως, όπως δημητριακά με αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βρώμη, ίσως έχουν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης ενός συμπλέγματος παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τακτικά σιτηρά ολικής αλέσεως, όπως δημητριακά με αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βρώμη, ίσως έχουν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης ενός συμπλέγματος παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ με επικεφαλής την Δρ Ναντίν Σαχγιουνγκ, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 535 ενήλικες, ηλικίας 60 έως 98 ετών και διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν προϊόντα ολικής αλέσεως είχαν λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου ή να αποβιώσουν από καρδιαγγειακό νόσημα τα προσεχή 12 με 15 χρόνια.
Όλοι οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε σωματική εξέταση, συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ημερολόγιο τριών ημερών προς καταγραφή των διατροφικών συνηθειών τους και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, όπως η σωματική άσκηση, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
Από την επεξεργασία των δεδομένων οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες με την υψηλότερη πρόσληψη σιτηρών ολικής αλέσεως (δηλαδή τρεις μερίδες ημερησίως) είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου συγκριτικά με άτομα που έτρωγαν μόλις μία μερίδα την ημέρα.
Ομοίως, οι λάτρεις των προϊόντων ολικής αλέσεως είχαν τις μισές πιθανότητες να αποβιώσουν από καρδιαγγειακή νόσο τα προσεχή 12 με 15 χρόνια. Οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες τροφών ολικής αλέσεως έτειναν να έχουν μικρότερη αρτηριακή πίεση και ζύγιζαν λιγότερο απ’ αυτούς που προτιμούσαν τα ραφιναρισμένα σιτηρά.
Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το βάρος, η διατροφή γενικά και η γυμναστική, η πρόσληψη σιτηρών ολικής αλέσεως εξακολουθούσε να είναι ανεξαρτήτως σχετική με τον μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα.
Ο λόγος που τα σιτηρά ολικής αλέσεως έχουν τέτοια οφέλη, είναι η βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, τα υγιεινότερα επίπεδα χοληστερόλης και η καλύτερη αρτηριακή λειτουργία.