Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Την εντολή για παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ παραδέχτηκε ο Τζορτζ Μπους

Την εντολή για παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ παραδέχτηκε ο Τζορτζ Μπους

«Λάβρος» κατά των γερουσιαστών που εμπόδισαν την ανανέωση της ισχύος του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο Τζορτζ Μπους παραδέχθηκε ότι εξουσιοδότησε την NSA να παρακολουθεί τις συνδιαλέξεις ανθρώπων «γνωστών για τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα».

71

«Λάβρος» κατά των γερουσιαστών που εμπόδισαν την ανανέωση της ισχύος του αντιτρομοκρατικού νόμου (Patriot Act), ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους παραδέχθηκε το Σάββατο ότι υπέγραψε απόρρητη εντολή, δίνοντας άδεια στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) να παρακολουθεί τις συνδιαλέξεις ανθρώπων «γνωστών για τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα».

Μιλώντας στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα, το οποίο αυτή τη φορά μεταδόθηκε απευθείας, ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, λέγοντας ότι αποτελεί ένα «ζωτικής σημασίας εργαλείο» για την προστασία των ΗΠΑ από μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση και επέκρινε τη διαρροή στα μέσα ενημέρωσης της ύπαρξης του προγράμματος αυτού.

«Πρόκειται για ένα άκρως απόρρητο πρόγραμμα, το οποίο έχει ουσιαστική σημασία για την εθνική μας ασφάλεια» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι έχει ανανεώσει την εντολή για το πρόγραμμα αυτό 30 φορές από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και έπειτα και ότι σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει «για όσο καιρό το έθνος μας αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη απειλή από την Αλ Κάιντα και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με αυτήν».

Η ύπαρξη προεδρικής εντολής για την παρακολούθηση συνομιλιών αποκαλύφθηκε την Παρασκευή από τους New York Times, σύμφωνα με τους οποίους αυτή επέτρεπε στην NSA να παρακολουθεί διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εκατοντάδων ανθρώπων, χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση δικαστικής εντολής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η ενέργειά του αυτή ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα, εξετάστηκε προσεκτικά από τις νομικές αρχές της χώρας και οι επικεφαλής του Κογκρέσου ήταν ενήμεροι. Χαρακτήρισε δε, εσφαλμένη την αποκάλυψή της.

«Ως αποτέλεσμα, οι εχθροί μας έμαθαν πληροφορίες που δεν θα έπρεπε και η αποκάλυψη αυτής της προσπάθειας, χωρίς να ληφθεί προηγουμένως άδεια, βλάπτει την εθνική μας ασφάλεια και θέτει τους πολίτες μας σε κίνδυνο. Η αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών είναι παράνομη, θέτει σε ετοιμότητα τους εχθρούς μας και σε κίνδυνο τη χώρα μας» σχολίασε.

Όσο για το μπλόκο της αμερικανικής Γερουσίας στην ανανέωση της ισχύος του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο Μπους έκανε λόγο για ανεύθυνη απόφαση, «που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης άλλης επίθεσης».

«Η ισχύς βασικών διατάξεων του νόμου αυτού εκπνέει σε δύο εβδομάδες. Η τρομοκρατική απειλή στη χώρα μας δεν εκπνέει σε δύο εβδομάδες. Οι τρομοκράτες θέλουν να επιτεθούν ξανά στην Αμερική και να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που έκαναν την 11η Σεπτεμβρίου» τόνισε.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο