«Νεκρή» η ειρήνευση εάν η Χαμάς κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή, διαμηνύει το Ισραήλ
Η Χαμάς ενίσχυσε τη δύναμή της έναντι της Φατάχ στις δημοτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ προειδοποιεί πως εφόσον κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή η διαδικασία ειρήνευσης είναι νεκρή. Νεκρός από πυρά ενόπλων εβραίος έποικος στη Δ.Όχθη.
Η Χαμάς ενίσχυσε τη δύναμή της έναντι της Φατάχ στις δημοτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ προειδοποιεί πως εφόσον κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή η διαδικασία ειρήνευσης είναι νεκρή. Νεκρός από πυρά ενόπλων εβραίος έποικος στη Δ.Όχθη…
Ενισχυμένη από τη διαίρεση στους κόλπους του κινήματος Φατάχ υπό τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, η Χαμάς κέρδισε σημαντικό προβάδισμα εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Κατά τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Δυτική Όχθη υπερίσχυσε στις πόλεις Τζενίν, Ναμπλούς και αλ-Μπιρέχ.
Εκατοντάδεςυποστηρικτές της Χαμάς πανηγύρισαν την εκλογική νίκη, υψώνοντας την πράσινη σημαία-«σφραγίδα» της οργάνωσης. Είχε προηγηθεί δυναμική εμφάνιση της Χαμάς και στους τρεις προηγούμενους γύρους δημοτικών εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, σημειώνει το Reuters.
Αν και η Χαμάς δεν αναμένεται ευρέως να κερδίσει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η αναταραχή που επικρατεί στους κόλπους της Φατάχ λόγω σύγκρουσης της παλαιάς και νέας φρουράς ενδέχεται να ενισχύσει σημαντικά τις πιθανότητες δυναμικής εμφάνισης της Χαμάς στις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχει.
Η ανησυχία του Ισραήλ για τις πολιτικές εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι έκδηλη, δεδομένου ότι η Χαμάς αντιτίθεται στις διαπραγματεύσεις και ηγείται της παλαιστινιακής εξέγερσης. Μολονότι η οργάνωση τήρησε σε γενικές γραμμές την εκεχειρία των τελευταίων δέκα μηνών, έχει διαμηνύσει ότι η κατάπαυση του πυρός θα διακοπεί από το 2006.
«Εάν η Χαμάς κάποτε κυριαρχήσει στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, αυτό θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας» προειδοποίησε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Ρεγκέβ.
Εν τω μεταξύ, εβραίος έποικος έπεσε νεκρός από πυρά ενόπλων κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εις βάρος του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε ο 30χρονος Ισραηλινός, ο οποίος κατέληξε κατόπιν της μεταφοράς του στο νοσοκομείο.
Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την πρώτη δολοφονία Ισραηλινού πολίτη στη Δυτική Όχθη σε διάστημα δύο μήνών. Παλαιστίνιοι ένοπλοι έχουν απειλήσει με αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της Πέμπτης στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τέσσερις ένοπλοι.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.