Οι φαινόλες του ελαιολάδου έχουν καρδιοπροστατευτικά οφέλη
Νέα Υόρκη: Σε συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία που περιέχει το ελαιόλαδο και άλλες τροφές μπορεί να οφείλονται τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Νέα Υόρκη: Σε συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία που περιέχει το ελαιόλαδο και άλλες τροφές μπορεί να οφείλονται τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Οι φαινόλες έχει διαπιστωθεί από εργαστηριακές μελέτες ότι έχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και θρομβολυτική ιδιότητα.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βασίλισσα Σοφία της Κόρδοβα με επικεφαλής τον Δρ Φρανσισκο Περεζ Χιμένεζ συνέκρινε την επίδραση της κατανάλωσης ελαιολάδου εμπλουτισμένου με φαινόλες ή ελαιολάδου χωρίς φαινόλες σε μια ομάδα 21 εθελοντών με αυξημένη χοληστερόλη.
Οι επιστήμονες μέτρησαν την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων των συμμετεχόντων να ανταποκριθούν σε ταχείες αλλαγές της κυκλοφορίας του αίματος μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με αυξημένη σχετικά περιεκτικότητα σε λιπαρά και κάθε τύπο ελαιολάδου.
Τα αιμοφόρα αγγεία διαπιστώθηκε ότι δεν λειτουργούσαν σωστά μετά την κατανάλωση του γεύματος.
Οι αντίδραση των αιμοφόρων αγγείων και η λειτουργικότητα βελτιώθηκε για τις πρώτες τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση ελαιολάδου εμπλουτισμένου με φαινόλες, ενώ δεν παρατηρήθηκε διαφορά μετά την κατανάλωση ελαιολάδου χωρίς φαινόλες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης αυξημένα επίπεδα του νιτρικού οξειδίου και μειωμένα επίπεδα του οξειδωτικού στρες μετά την κατανάλωση ελαιολάδου εμπλουτισμένου με φαινόλες.
Οι καταναλωτές θα πρέπει λοιπόν να προτιμούν ελαιόλαδο με την ένδειξη «παρθένο» ή «έξτρα παρθένο», το οποίο έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε φαινόλες.