Με επίθεση κατά σουνιτικού κόμματος «οδεύει» το Ιράκ στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα
«Εκρηκτική» κατάσταση στο Ιράκ εν όψει του δημοψηφίσματος του Σαββάτου επί του νέου Συντάγματος. Στόχος συντονισμένων επιθέσεων τα γραφεία του σουνιτικού Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, σε «αντίποινα» της αποδοχής του Συντάγματος στο πλαίσιο συμβιβασμού.
Τεταμένη η κατάσταση στο Ιράκ εν όψει του δημοψηφίσματος του Σαββάτου επί του νέου Συντάγματος. Στόχος συντονισμένων επιθέσεων τα γραφεία του σουνιτικού Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, σε «αντίποινα» της αποδοχής του Συντάγματος στο πλαίσιο συμβιβασμού.
Το κυριότερο σουνιτικό κόμμα (Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα) έλαβε την απόφαση να στηρίξει το Σύνταγμα στο δημοψήφισμα, αφού προηγουμένως εξασφάλισε «υποχωρήσεις». Μικρότερα σουνιτικά κόμματα εξακολουθούν να απορρίπτουν το κείμενο, καλώντας τους Ιρακινούς να μην προσέλθουν στις κάλπες ή να ψηφίσουν «όχι».
Διαμορφώνοντας εκρηκτικό κλίμα λίγες μόλις ώρες πριν από την ψηφοφορία του Σαββάτου, ένοπλοι πυρπόλησαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα γραφεία του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος στη δυτική πόλη της Φαλούτζα και λεηλάτησαν τα γραφεία της παράταξης στο Μπαΐτζι, βορείως της Βαγδάτης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Ο στρατηγικός του ιρακινού στρατού Σαλμάν Αμπντούλ Γιαχίντ χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την επίθεση εις βάρος του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, δεδομένης της αλλαγής πορείας πλεύσης για το Σύνταγμα. Ανώτατο στέλεχος του σουντικού κόμματος διεμήνυσε ότι η παράταξή του «θα χρησιμοποιήσει την πολιτική διαδικασία για να πολεμήσει την τρομοκρατία».
Το BBC επισημαίνει ότι λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την ψηφοφορία του Σαββάτου. Τα ιρακινά σύνορα έχουν κλείσει και καθ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας θα απαγορεύεται η μετακίνηση αυτοκινήτων ιδιωτών στους δρόμους της Βαγδάτης.Ισχύει ήδηνυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στις κάλπες καλούνται περί τα 15,5 εκατομμύρια Ιρακινοί, ενώ για τις ανάγκες της ψηφοφορίας έχουν δημιουργηθεί περίπου 6.000 εκλογικά τμήματα. Η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κατόρθωσε να στήσει εκλογικά τμήματα ακόμη και στις περιοχές που κυριολεκτικά «κυριαρχεί» η βία, περιλαμβανομένης της επαρχίας Αλ Ανμπάρ.
Επισημαίνεται ότι το Σύνταγμα θα κριθεί άκυρο εφόσον καταψηφιστεί από τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων σε τρεις από τις 18 περιφέρειες του Ιράκ.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, η Κρινιώ Νικολάου ανεβαίνει στη σκηνή του Stage 7, μαζί με τον Θάνο Πανουργιά, για την μουσικοθεατρική παράσταση Κόντρα ρόλος.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας