Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Γιγαντιαίο δίκτυο παράνομης διακίνης μεταναστών εξάρθρωσε η Σκότλαντ Γιαρντ

Γιγαντιαίο δίκτυο παράνομης διακίνης μεταναστών εξάρθρωσε η Σκότλαντ Γιαρντ

Έπειτα από διετή έρευνα η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου -με τη συμβολή πέντε ευρωπαϊκών κρατών- εξάρθρωσε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα παράνομης διακίνησης έως και 200.000 λαθρομεταναστών από τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας στη Βρετανία.

51

Έπειτα από διετή έρευνα η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου -με τη συμβολή των αστυνομικών δυνάμεων πέντε ευρωπαϊκών κρατών- εξάρθρωσε ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα παράνομης διακίνησης έως και 200.000 λαθρομεταναστών από τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας στη Βρετανία.

Δεκαοκτώ άτομα, περιλαμβανομένων δύο γυναικών, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια εφόδων της Σκότλαντ Γιαρντ στο Λονδίνο τα ξημερώματα της Τρίτης. Αλλος ένας άνδρας συνελήφθη στο Λινκολνσάϊρ (κεντρική – ανατολική Βρετανία). Επρόκειτο για τη σημαντικότερη επιχείρηση της Σκότλαντ Γιαρντ στο μέτωπο της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Είχαν προηγηθεί έρευνες δύο ετών με τη συμμετοχή της Europol και των αστυνομικών δυνάμεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Δανίας. Η επιχείρηση έφερε την κωδική ονομασία «Bluesky».

Το δίκτυο εκτιμάται ότι διακινούσε εδώ και αρκετά χρόνια λαθρομετανάστες από τις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, ο αριθμός των οποίων μπορεί να φθάνει ακόμη και τις 200.000. To BBC αναφέρει πως διακινούνταν ανά είκοσι τη φορά, κρυμμένοι σε αυτοκίνητα, φορτηγά, ενώ ορισμένα διέσχιζαν τη Μάγχη με μικρά αεροσκάφη που προσγειώνονταν σε μικρά αεροδρόμια.

Έφθαναν στη Βρετανία ύστερα από ταξίδι που διαρκούσε ακόμη και πολλούς μήνες, έχοντας καταβάλει ποσό αντίστοιχο με 4.500 έως 7.000 ευρώ έκαστος για την οργανωμένη διακίνησή τους μέσω των βαλκανικών χωρών.

«Πιστεύουμε ότι οι συλληφθέντες είναι οι επικεφαλής του δικτύου» δήλωσε ο επιθεωρητής Μπιλ Σκέλι, ένας από τους υπευθύνους της επιχείρησης. Εφόσον κριθούν ένοχοι, οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές που κυμαίνονται από φυλάκιση δύο ετών έως δεκαετή κάθειρξη.

Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ δήλωσε ότι «οι λαθρομετανάστες στην πλειοψηφία τους είναι Κούρδοι από την Τουρκία». Πάντως, η Μητροπολιτική Αστυνομία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει το πρωί της Τρίτης τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες αυτοί που διακινούσαν παράνομα τους μετανάστες είναι Τούρκοι που διαμένουν στη Βρετανία.

Ο επιθεωρητής Σκέλι για να υπογραμμίσει τους κινδύνους που διέτρεχαν οι λαθρομετανάστες κατά το ταξίδι τους υπενθύμισε το τραγικό περιστατικό του 2000, όταν 58 άνδρες και γυναίκες από την Κίνα είχαν βρεθεί νεκροί από ασφυξία μέσα σε ένα κοντέινερ στο λιμάνι του Ντόβερ.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Εγκλήματος της Βρετανίας, Τάρικ Γκαφούρ, έκανε λόγο για ένα «τεράστιο οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο