Νέα Υόρκη: Η αυξημένη πρόσληψη β-καροτένιου μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων σχετιζόμενων με το κάπνισμα μεταξύ των μη καπνιστών, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο μεταξύ των νυν και πρώην καπνιστών, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Νέα Υόρκη: Η αυξημένη πρόσληψη β-καροτένιου μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνων σχετιζόμενων με το κάπνισμα μεταξύ των μη καπνιστών, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο μεταξύ των νυν και πρώην καπνιστών, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.
Ερευνητική ομάδα του INSERM με επικεφαλής την Δρ Μαρι-Κριστιν Μπουτρον-Ρουαλτ κατέγραψε την πρόσληψη β-καροτένιου σε 59.910 γυναίκες που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση περίπου επτά χρόνια ώστε να σημειωθεί η συχνότητα του καρκίνου. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 700 γυναίκες εκδήλωσαν σχετιζόμενες με το κάπνισμα μορφές καρκίνου, όπως των πνευμόνων ή της κεφαλής και του τραχήλου.
Μεταξύ των μη καπνιστών, η διατροφή πλούσια σε μέτριες ποσότητες β-καροτένιου μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου έως και 28%. Η λήψη συμπληρωμάτων β-καροτένιου μείωνε τον κίνδυνο κατά 56%.
Το ακριβώς αντίθετο παρατηρήθηκε στους νυν και πρώην καπνιστές. Η διατροφή πλούσια σε μέτριες ποσότητες β-καροτένιου αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου κατά 43%. Η λήψη συμπληρωμάτων διπλασίαζε τον κίνδυνο.