Συστατικό της σόγιας επιβλαβές για την ανδρική γονιμότητα
Κοπεγχάγη: Ένα χημικό συστατικό που βρίσκεται στη σόγια και τα όσπρια μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σπέρμα και να επηρεάσει αρνητικά την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.
Κοπεγχάγη: Ένα χημικό συστατικό που βρίσκεται στη σόγια και τα όσπρια μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σπέρμα και να επηρεάσει αρνητικά την ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.
Ερευνητική ομάδα του Κολεγίου Κινγκ του Λονδίνου με επικεφαλής την Δρ Λιν Φράσερ ανακάλυψε ότι η ουσία «genistein» η οποία μιμείται τα οιστρογόνα, επηρεάζει το σπέρμα τουλάχιστον στα ποντίκια.
Αλλά η επίδρασή της είναι ακόμα ισχυρότερη και στο ανθρώπινο σπέρμα, καθώς σε εργαστηριακά τεστ που διενεργήθηκαν, η Δρ Φράσερ διαπίστωσε ότι και μια μικρή ποσότητα genistein «σβήνει» το σπέρμα, το οποίο χάνει την γονιμότητά του.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμα και οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σόγιας ή άλλα τρόφιμα πλούσια σε genistein μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανδρική γονιμότητα καθώς το συστατικό επηρεάζει το σπέρμα όταν το τελευταίο βρίσκεται εντός του γυναικείου οργανισμό σε φάση προετοιμασίας για να γονιμοποιήσει το ωάριο.
Αν και τα συμπεράσματα είναι προκαταρκτικά η Δρ Φράσερ υποψιάζεται ότι μπορεί να έχουν επιπτώσεις στις γυναίκες που προσπαθούν να κυοφορήσουν.
Ο Δρ Ρίτσαρντ Σαρπ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου χαρακτηρίζει τη μελέτη ενδιαφέρουσα και τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. «Η μελέτη μπορεί πράγματι να έχει επιπτώσεις στην γονιμότητα του ανθρώπου, αλλά θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι στις ανατολίτικες κοινωνίες όπου η σόγια είναι παραδοσιακά το κύριο χαρακτηριστικό της διατροφής, δεν υπάρχουν στοιχεία μειωμένης γονιμότητας. Επομένως τα εργαστηριακά συμπεράσματα μπορεί να μην έχουν άμεση απήχηση σε αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα».