Κίνδυνος γαστρορραγίας για τους ηλικιωμένους από την τακτική λήψη ασπιρίνης
Λονδίνο: Τα άτομα άνω των 70 ετών που παίρνουν τακτικά χαμηλές δόσεις ασπιρίνης για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Λονδίνο: Τα άτομα άνω των 70 ετών που παίρνουν τακτικά χαμηλές δόσεις ασπιρίνης για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Τασμανίας με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Νέλσον χρησιμοποίησε ένα μοντέλο για να προσομοιώσει τις ευρείες επιπλοκές της λήψης χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης για 20.000 άνδρες και γυναίκες ηλικία από 70 έως 74 ετών που δεν υπέφεραν από καρδιακή νόσο.
Η έρευνα έδειξε ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης (περίπου 75 mg την ημέρα) αραιώνει το αίμα και ίσως μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά επίσης μπορεί να προκαλέσει γαστρορραγία.