Η νόσος Πάρκινσον επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης
Νέα Υόρκη: Οι πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον δεν είναι εξίσου καλοί οδηγοί με τους συνομηλίκους τους που είναι υγιείς, σύμφωνα με μικρή αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Νέα Υόρκη: Οι πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον δεν είναι εξίσου καλοί οδηγοί με τους συνομηλίκους τους που είναι υγιείς, σύμφωνα με μικρή αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ με επικεφαλής την Δρ Τζοαν Γουντ υπέβαλε σε τεστ οδήγησης 25 ηλικιωμένους πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον και 21 υγιή άτομα.
Οι συμμετέχοντες οδήγησαν το όχημα παρουσία δασκάλου οδήγησης και επαγγελματία θεραπευτή, οι οποίοι αποτίμησαν τις οδηγικές ικανότητες τους. Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν 64 με 65 ετών.
Γενικά, οι οδηγοί με νόσο Πάρκινσον αντιμετώπιζαν περισσότερες δυσκολίες στην αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας, στην παραμονή σε μια λωρίδα κυκλοφορίας, στην πορεία όπισθεν και στο παρκάρισμα του οχήματος, στις διασταυρώσεις με σηματοδότες και στον έλεγχο του «νεκρού» σημείου. Επιπλέον, ο δάσκαλος οδήγησης είχε περισσότερες πιθανότητες να παρέμβει για την αποφυγή ατυχήματος όταν το όχημα οδηγούνταν από πάσχοντα από νόσο Πάρκινσον.
Ωστόσο, η οξύτητα των συμπτωμάτων της νόσου, όπως εκτιμήθηκε από τα συνήθη τεστ, δεν μπόρεσε να αποτελέσει ασφαλής πρόβλεψη για το ποιοι οδηγοί ήταν ακατάλληλοι.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η πάθηση μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την ικανότητα οδήγησης με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η επανεξέτασή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Προς το παρόν οι ιατροί βασίζονται στις προσωπικές τους εκτιμήσεις για το αν πρέπει να συστήσουν σε κάποιον ασθενή την αποχή από την οδήγηση.