Διαβήτης και υπεργλυκαιμία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκινογένεσης
Νέα Υόρκη: Ο διαβήτης ή η υπεργλυκαιμία φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αρκετών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με κορεατική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Νέα Υόρκη: Ο διαβήτης ή η υπεργλυκαιμία φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αρκετών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με κορεατική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει τον διαβήτη με τον καρκίνο του παγκρέατος, του ήπατος και του εντέρου/ορθού, αλλά η σχέση με άλλες μορφές καρκίνου ήταν λιγότερο ξεκάθαρη.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Yonsei της Σεούλ με επικεφαλής τον Δρ Sun Ha Jee έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση για 10 χρόνια περισσότερο από ένα εκατομμύριο Κορεάτες ηλικίας από 30 έως 95 ετών, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε ιατρικό έλεγχο το χρονικό διάστημα 1992-1995.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι άνδρες και οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης νηστείας είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν από καρκίνο συγκριτικά με εκείνους με φυσιολογικά ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου νηστείας.
Τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σχετίζονταν περισσότερο με τον καρκίνο του παγκρέατος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Αλλες κακοήθειες σχετικές με την υπεργλυκαιμία ήταν ο καρκίνος του οισοφάγου, του ήπατος και του εντέρου/ορθού στους άνδρες και του ήπατος και του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.
«Αν και η γενίκευση των αποτελεσμάτων είναι αβέβαιη, αποδείξαμε ότι η υπερλυκαιμία και ο διαβήτης σχετίζονται με κίνδυνο καρκίνου σε έναν πληθυσμό πολύ πιο αδύνατο από αυτό των δυτικών κοινωνιών», σημειώνουν οι ερευνητές.
Σε συνοδευτικό άρθρο η Δρ Καθλίν Κουνεϊ και ο Δρ Στέφεν Γκρούμπερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν σχολιάζουν ότι «καθώς ο διαβήτης εξελίσσεται σε πρόβλημα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες κοινωνίες, θα πρέπει να σχεδιαστούν στρατηγικές καταπολέμησης της επιδημίας διαβήτη και παχυσαρκίας».