Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 12o
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως τον Ιούνιο του 2005, ή… απόσυρση για τις ΠΑΕ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως τον Ιούνιο του 2005, ή… απόσυρση για τις ΠΑΕ

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΠΑΕ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2005 ζητά το υπουργείο Ανάπτυξης. Εάν δεν συμμορφωθούν, θα τους απαγορευτούν οι μεταγραφές και θα τους αφαιρεθεί η άδεια. ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Αρης και ΠΑΟΚ έχουν τις περισσότερες οφειλές.

66

Τρία καθοριστικής σημασίας μέτρα για την εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου εξήγγειλε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά, οι ΠΑΕ θα υποχρεούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2005 να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο με τα ίδια κεφάλαιά τους να φθάνουν το 1 δέκατο του κατατεθειμένου μετοχικού κεφαλαίου.

Στην περίπτωση, που οι ΠΑΕ δε συμμορφωθούν θα τους απαγορεύονται σε πρώτη φάση οι μεταγραφές και σε δεύτερη φάση θα τους αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Παράλληλα, προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα να εγγράφεται στους ισολογισμούς η αξία των ποδοσφαιριστών, ενώ αυξάνονται και τα όρια για τη δημιουργία και τη λειτουργία ΠΑΕ στα δύο εκατομμύρια ευρώ για την Α Εθνική και σε ένα εκατομμύριο ευρώ για τη Β Εθνική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα η ΑΕΚ οφείλει 67,3 εκατομμύρια ευρώ, ο Ολυμπιακός 22 εκατομμύρια ευρώ, ο Αρης 7,9 εκατομμύρια ευρώ και ο ΠΑΟΚ 7,4 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις:

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο, οι υπάρχουσες ΠΑΕ, των οποίων οι ισολογισμοί δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις του νόμου 2190/20, με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαιά τους να είναι κατώτερα του ενός δεκάτου των καταβεβλημένων μετοχικών κεφαλαίων, θα πρέπει:

1) Να καταβάλλουν σε δύο δόσεις τα απαραίτητα κεφάλαια, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με καταληκτικές ημερομηνίες την 31η/12/2004 για το 50% του οφειλόμενου ποσού και την 30ή/6/2005 για το υπόλοιπο 50%.

Σε περίπτωση που μια ΠΑΕ δεν καταβάλλει την πρώτη δόση, θα της απαγορευθούν οι μεταγραφές.

Εάν δεν καταβάλλει το σύνολο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι τον Ιούνιο του 2005, τότε θα της αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας.

Επίσης, σε περίπτωση που η χρήση 2003-2004 είναι και αυτή ζημιογόνος, θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2005 να καταβληθεί το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων, μαζί με τη δεύτερη δόση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

2) Να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο στο 1 εκατ. ευρώ όσες παίζουν στην Β Εθνική και στα 2 εκατ. ευρώ όσες παίζουν στην Α Εθνική.

Οι αυξήσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι 31/12/2006, ενώ οι νέες ΠΑΕ που θα δημιουργηθούν στη Β Εθνική, θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα με τα νέα όρια κεφαλαίων.

3) Να υπολογίσουν στο ενεργητικό και στα άυλα πάγια την αξία του συνόλου του ποδοσφαιρικού τμήματος με πίστωση του λογαριασμού παθητικού «διαφορές από αναπροσαρμογή λοιπών περιουσιακών στοιχείων».

Το ποσό αυτό θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με βάση τις αλλαγές των παικτών στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Για τον ορθό υπολογισμό της αξίας των ποδοσφαιριστών, το υπουργείο προτείνει τη σύσταση επιτροπής, με εκπροσώπους των υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού, της ΕΠΑΕ, της ΕΠΟ, του ΠΣΑΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η επιτροπή αυτή θα πρέπει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου να εισηγηθεί τη μεθοδολογία υπολογισμού της αξίας των ποδοσφαιριστών, λαμβάνοντας υπόψη τα ελληνικά δεδομένα αλλά και την εμπειρία του εξωτερικού.

Κατά το ΥΠΑΝ, οι υπολογισμοί θα είναι δύο:

– Ο πρώτος, ο αντικειμενικός, θα λαμβάνει υπόψη την ηλικία, τη διάρκεια του συμβολαίου, τις συμμετοχές του στις προηγούμενες δύο ποδοσφαιρικές περιόδους, καθώς και τη βαθμολογική κατάσταση της ομάδας της προηγούμενης περιόδου.

– Ο δεύτερος υπολογισμός θα γίνεται με βάση τα κατατεθειμένα συμβόλαια στην ΕΠΑΕ. Στον ισολογισμό θα αναγράφονται οι υψηλότερες αξίες που θα προκύπτουν μεταξύ των δύο υπολογισμών.

Με βάση τα δεδομένα των ισολογισμών 31/6/2003 και χωρίς να έχει υπολογισθεί η αξία των ποδοσφαιριστών, οι ΠΑΕ της Α Εθνικής με τις υψηλότερες οφειλές είναι η ΑΕΚ με 67,4 εκατ. ευρώ, ο Ολυμπιακός, με 22,1 εκατ. ευρώ και ο Αρης με 7,9 εκατ. ευρώ, ενώ της Β Εθνικής είναι η ΠΑΕ Γιάννινα με 6,1 εκατ. ευρώ, η Παναχαϊκή με 2,5 εκατ. ευρώ και η Απόλλων Αθηνών με 1,8 εκατ. ευρώ.

Στο μπάσκετ…

Ανάλογη ρύθμιση πρόκειται να ακολουθήσει και για τις ΚΑΕ, με διαφορές οι οποίες θα αφορούν κυρίως στα ελάχιστα εγγυητικά κεφάλαια των ΑΕ.

Στην Α1 κατηγορία του μπάσκετ, τις υψηλότερες οφειλές έχει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με 14,1 εκατ. ευρώ, η ΚΑΕ Μαρούσι με 2,9 εκατ. ευρώ και η ΚΑΕ Περιστέρι με 1,9 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies