Αντισυνταγματικός ο καθορισμός ανώτατων τιμών στα φάρμακα, σύμφωνα με το ΣτΕ
Αθήνα: Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη και κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι πάσχει συνταγματικά και κατά συνέπεια είναι παράνομος ο τρόπος καθορισμού της ανώτατης τιμής των φαρμάκων.
Αθήνα: Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη και κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι πάσχει συνταγματικά και κατά συνέπεια είναι παράνομος ο τρόπος καθορισμού της ανώτατης τιμής των φαρμάκων.
Ειδικότερα, από την Ολομέλεια του ΣτΕ κρίθηκε ότι είναι αντισυνταγματικός (αντίθετος στο άρθρο 21 του Συντάγματος) ο τρόπος καθορισμού της ανωτάτης τιμής των φαρμάκων, γιατί όπως γίνεται είναι κάτω του κόστους παραγωγής ή εμπορίας αυτών.
Παράλληλα, κρίθηκε ότι το σύστημα καθορισμού της τιμής των φαρμάκων στην χώρα μας, με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή πώλησης του φαρμάκου στις ευρωπαϊκές χώρες, πάσχει γιατί δεν εξασφαλίζει ότι τα κριτήρια καθορισμού των κατωτάτων τιμών των φαρμάκων είναι σε συνάρτηση με το κόστος λειτουργίας μιας ορθολογικής επιχείρησης.
Στο ΣτΕ έχει προσφύγει ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο Μάιο.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα τη Δευτέρα, δεν αποκλείεται η απόφαση να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Ειδικότερα, η εφημερίδα Απογευματινή κάνει λόγο για αυξήσεις έως 50% σε περίπου 7.000 φάρμακα.
health.in.gr
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (22/1): «Δράση» σε Europa League και «αιώνιους» στη Euroleague
- Το δίλημμα που θέτει ο Τραμπ με το Συμβούλιο Ειρήνης σε ένα τοξικό γεωπολιτικό περιβάλλον
- Μινεσότα: Η ICE συνέλαβε 5χρονο αγοράκι που επέστρεφε από το νηπιαγωγείο
- «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ»: Η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis απόψε στις 19.45
- Την θλίψη τους για τον άδικο χαμό του λιμενικού εξέφρασαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Δήμαρχος Β. Κυνουρίας
- Καραμανλής – Σαμαράς στην Καλαμάτα: Μια συνύπαρξη με ιδιαίτερη σημειολογία
- Κατάσκοποι σε 4 τροχούς – Είναι τα κινεζικά οχήματα κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια;
- «Η κατάσταση σε πολλούς δρόμους της Άνω Γλυφάδας» είναι δύσκολη λέει ο δήμαρχος – Τι είπε για το θάνατος της 56χρονης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442