Πόρτο και Λα Κορούνια έβγαλαν… νοκ άουτ Μάντσεστερ και Γιουβέντους
Πόρτο, Λιόν, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Τσέλσι εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στην οκτάδα του Champions League, μετά τους επαναληπτικούς της Τρίτης. Τα αποτελέσματα: Γιουβέντους - Λα Κορούνια 0-1, Μάντσεστερ - Πόρτο 1-1, Τσέλσι - Στουτγκάρδη 0-0 και Λιόν - Ρεάλ Σοσιεδάδ 1-0.
Το γκολ του Κοστίνια στο 90 χάρισε στην Πόρτο την πρόκριση στους «8» του Champions League.
Χάρις σ αυτό το γκολ, οι «Δράκοι» ισοφάρισαν 1-1 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο κατάμεστο από 67.000 κόσμο «Όλντ Τράφορντ» και προκρίθηκαν, αφού είχαν επικρατήσει 2-1 στον πρώτο αγώνα.
Το σκορ άνοιξε στο 32 ο Πολ Σκόουλς με κεφαλιά μετά από σέντρα του Ο Σέι. Ηταν το επιστέγασμα της ανωτερότητας των γηπεδούχων που έως τότε είχαν τον απόλυτο έλεγχο τον αγώνα. Στη συνέχεια η Πόρτο ανέκαμψε και στο 39΄ έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία, όταν ο Μανίς βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά ο Χάουαρντ απέκρουσε.
Ωστόσο, η Γιουνάιτεντ θα μπορούσε να «καθαρίσει» τον αγώνα, όμως το γκολ που πέτυχε ο Σκόουλς στο 45΄ ακυρώθηκε εσφαλμένα ως οφσάιντ.
Το σκορ του ημιχρόνου έδινε την πρόκριση στη Γιουνάιτεντ και ο Αλεξ Φέργκιουσον, προβλέποντας ότι η Πόρτο θα έβγαινε μπροστά, έριξε στο ματς το Σαχά για να εκμεταλλευθεί την ταχύτητά του στις αντεπιθέσεις.
Παρότι τα πάντα κρέμονταν σε μια κλωστή, οι «κόκκινοι διάβολοι» έπαιζαν πολύ έξυπνα και είχαν εκμηδενίσει τα μεγάλα όπλα των Πορτογάλων (δε φάνηκαν καθόλου οι Ντέκο, ΜακΚάρθι).
Στο 90 όμως η ευκαιρία παρουσιάστηκε στους φιλοξενούμενους κι εκείνοι δεν την άφησαν να πάει χαμένη.
Ο ΜακΚάρθι εκτέλεσε φάουλ, ο Τιμ Χάουαρντ απέκρουσε και ο Κοστίνια από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και την Πόρτο στους προημιτελικούς της διοργάνωσης των πρωταθλητών.
Τελικά η Τσέλσι ήταν η μεγάλη νικήτρια της αγγλογερμανικής κόντρας με τη Στουτγκάρδη για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.
Οι «μπλε» του Κλαούντιο Ρανιέρι αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα στο «Σταμφορντ Μπριτζ» με αντίπαλο την ομάδα του Φέλιξ Μάγκατ και σε συνδυασμό με τη νίκη της με 1-0 στον πρώτο αγώνα στη Γερμανία πήραν την πρόκριση για τα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Η Τσέλσι ήταν αρκετά τυχερή που στον πρώτο αγώνα στη Γερμανία κατάφερε να φύγει με τη νίκη αφού η Στουτγκάρδη ήταν σαφώς ανώτερη. Ομως το συγκεκριμένο γεγονός δεν «έβαλε μυαλό» στους παίκτες της αγγλικής ομάδας αφού η σημερινή παρουσία της ήταν εξίσου τραγική.
Η Στουτγκάρδη μπορεί να έχασε την πρόκριση, ωστόσο κέρδισε τις εντυπώσεις, όντας πολύ καλύτερη από την πλούσια Τσέλσι του Ρόμαν Αμπράμοβιτς που με παρόμοιες εμφανίσεις δε θα προχωρήσει περισσότερο στη διοργάνωση.
Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι η Στουτγκάρδη είχε σχεδόν διπλάσιες τελικές προσπάθειες σε σχέση με την Τσέλσι (19-11) ενώ είχε και σαφώς περισσότερες ευκαιρίες για γκολ (9-6).
Παρόλα αυτά στο Λονδίνο χαμογελούν, αφού στη δεύτερη εμφάνιση της Τσέλσι στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση οι «μπλε» κατάφεραν για δεύτερη φορά να προκριθούν στην τελική οκτάδα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Λιόν εξασφάλισε την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League.
Η ομάδα του Πολ Λε Γκεν νίκησε στο «Ζερλάν» 1-0 τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, στον δεύτερο αγώνα για τη φάση των «16» και πήρε το εισιτήριο για την οκτάδα της διοργάνωσης, αφού είχε επικρατήσει με το ίδιο σκορ και πριν δύο εβδομάδες, στο «Ανοέτα».
Το παιχνίδι στη μεγαλύτερη διάρκειά του ήταν ισορροπημένο χωρίς πολλές φάσεις. Οι φιλοξενούμενοι ήταν βέβαια αυτοί που έψαχναν εναγωνίως το γκολ και το πλησίασαν στο 32, όταν το σουτ του Γκαμπιλόντο έφυγε μόλις άουτ.
Από την πλευρά τους, οι πρωταθλητές Γαλλίας έριξαν το βάρος τους στην άμυνα, αφού το 0-0 τους αρκούσε για να περάσουν στα προημιτελικά.
Μετά τα μέσα του δευτέρου μέρους, οι παίκτες του Ρεϊνάλντ Ντενουί ανοίχτηκαν (υποχρεωτικά) και η Λιόν βρήκε την ευκαιρία να απειλήσει με καλές προϋποθέσεις την εστία του Αλμπέρτο (πήρε τη θέση του τραυματία Βέστερφελντ).
Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, στο 77΄, ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο μετά από ασίστ του Λουγιντουλά σκόραρε και «τελείωσε» την υπόθεση πρόκριση.
Εκτός προημιτελικών του Champions League άφησε την περυσινή φιναλίστ Γιουβέντους η Λα Κορούνια.
Η ομάδα του Χαβιέρ Ιρουρέτα επικράτησε στο Τορίνο 1-0 των «μπιανκονέρι» και προκρίθηκε στους «8» της διοργάνωσης, αφού και στο πρωτο ματς στο «Ριαθόρ» είχε νικήσει με το ίδιο σκορ.
Ο αγώνας ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για τη «Γηραιά Κυρία».
Μόλις στο όγδοο λεπτό, ο Μαρτσέλο Λίπι υποχρεώθηκε να αντικαταστήσει τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, που τραυματίστηκε, με τον Φαμπρίτσιο Μίκολι.
Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Βάλτερ Παντιάνι «πάγωσε» το «Ντελε Αλπι», ανοίγοντας το σκορ για την Ντεπορτίβο. Πλέον, η πρωταθλήτρια Ιταλίας χρειαζόταν τρία γκολ για να προκριθεί και αυτό βέβαια δεν ήταν εύκολο.
Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν, είχαν ευκαιρίες (κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο), καθώς και ένα δοκάρι με τον Απια στο 66΄, όμως οι Ισπανοί άντεξαν και πήραν, όχι μόνο την πρόκριση, αλλά και μια μεγάλη νίκη.
Μέσα σε τρία λεπτά, και μάλιστα στο φινάλε (86′-89′), η Ίντερ έκανε το 1-2, 3-2, νίκησε την Κόμο και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας
Η Μπράιτον ήταν εντυπωσιακή απέναντι στην Τσέλσι, τη συνέτριψε με σκορ 3-0 και πλέον κάνει όνειρα Ευρώπης, βάζοντας τους «μπλε» σε σοβαρό κίνδυνο να μην τα καταφέρουν.
Στις 22 Απριλίου του 2024, η ομάδα Κ19 του Ολυμπιακού στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης κατακτώντας το Youth League στην Ελβετία. Μια επιτυχία μυθικών διαστάσεων για την ομάδα του Πειραιά