Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Αρχαία Ελληνικά

Αρχαία Ελληνικά


Επιμέλεια:

Επιμέλεια:

Αρχαία Ελληνικά

Ε: ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ) ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ?

Α: Δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο. Το κείμενο μπορεί να επιλεχθεί από οποιονδήποτε αττικό πεζογράφο.

Ε: γεια σας!! θα ηθελα σας παρακαλώ να μου επισημάνετε τα κείμενα για μετάφραση που έπεσαν στις πανελλήνιες εξετάσεισ της Β λυκείου όλα τα προηγούμενα χρόνια στα μαθήματα αρχαία γενικής παιδείας (Αντιγόνη) και στα λατινικά της θεωρητικής κατεύθυνσης. σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Α:
Από το 1999 έως το 2003 έχουν ζητηθεί τα παρακάτω:
Αντιγόνη
1999: Πρωτότυπο 471 – 490 Μετάφραση: 178 – 191
2000: Πρωτότυπο 701 – 718 Μετάφραση: 194 – 210
2001: Πρωτότυπο 58 – 77 Μετάφραση: 594 – 603
2002: Πρωτότυπο 766 – 780 Μετάφραση: 883 – 890
2003: Πρωτότυπο 672 – 691 Μετάφραση: 207 – 216
Λατινικά
1999: 14 – 15
2000: 6 – 18
2001: 11 – 19
2002: 11 – 15
2003: 6 – 18

Ε: ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ
ΔΩΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤΟΧΗ ΠΟΥ ΝΑ
ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ Π.Χ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΟΙΔΑ.(ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Ή ΟΧΙ).ΕΠΕΙΔΗ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΟΥ ΛΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ.

Α: Μία κατηγορηματική μετοχή συνημμένη στο υποκείμενο του ρήματος δεν
αναλύεται. Καλή επιτυχία.

Ε: Τελικά υπάρχει ή δεν υπάρχει παθοποιία στον επίλογο του λόγου Υπέρ Μαντιθέου του Λυσία; Έχω δει περίπου 10 ιστοσελίδες με απαντήσεις που άλλες λένε ότι υπάρχει και άλλες, οι περισσότερες, πως δεν υπάρχει ούτε ανάμνηση ούτε παθοποιία. Ποια είναι η γνώμη σας και πώς θα βαθμολογηθεί αυτή η ερώτηση;

Α: Δεν υπάρχει ανάμνηση και παθοποιία γιατί:
α. θα ήταν αντίθετο με τον τόνο αυτοπεποίθησης που κυριαρχεί σε όλο το κείμενο.
β. θέλει να κλείσει απροσδόκητα, γι αυτό προβάλλει την ανάγκη να υπερασπιστεί τον εαυτό του στην ενδεχόμενη κατηγορία περί υπέρμετρης φιλοδοξίας. Επίσης διατυπώνοντας 2 ρητορικά ερωτήματα κολακεύει και καθησυχάζει τους βουλευτές.

Ε: βλυκειου.στις εξετασεις στο β4 θεμα στο διατεθηναι στο επιθετο θα μου το παρουν ως λαθος που εγραψαδιατεθημενος?

Α: ΝΑΙ.

Ε: Σε περίπτωση ανάλυσης μίας τελικής μετοχής που εξαρτάται από ιστορικό χρόνο, πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε Ευκτική του Πλαγίου Λόγου ή όταν φαίνεται ότι κατά την κρίσην του ομιλητή το περιεχόμενο της μετοχής είναι μια πραγματικότητα μμπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και Οριστική; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

hspace=0

Ε: Στον Πρωταγόρα του Πλάτωνα στην 5η ενότητα και στη δευτερη παράγραφο όσον αφορά την απόδειξη του διδακτού της αρετής στο σχολείο μας είπαν ότι η απόδειξη δεν είναι πειστική επειδή η αποδεικτέα θέση χρησιμοποιείται και ως αποδεικτικό επιχείρημα και ότι έχουμε το σόφισμα λήψεως του ζητουμένου όπως και και στην 6η ενότητα. Στο φροντιστήριο όμως μας είπαν ότι το σόφισμα λήψεως του ζητουμένου συναντάται μόνο στην 6η ενότητα και όχι στην 5η.Εν τω μεταξύ κάποια βοηθήματα το αναφέρουν ενώ άλλα όχι Τι τελικά ισχύει για την 5η ενότητα? και τι ακριβώς είναι το σόφισμα λήψεως του ζητουμένο: όταν η αποδεικτέα θέση χρησιμοποιείται και ως αποδεικτικό επιχείρημα η όταν λαμβάνονται ως αποδεικτικά στοιχεία πράγματα που τα ίδια χρειάζονται απόδειξη? Παρακαλώ απαντήστε μου γιατι έχω ξεκινήσει επαναλήψεις και έχω μπερδευτεί.

Α: Όταν η αποδεικτέα θέση χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από το φιλόσοφο, έχουμε χρήση του σοφίσματος λήψεως του ζητουμένου.

hspace=0

Ε: Παρακαλώ όπως απαντήσετε στην ερώτηση που σας έστειλα και χθες δηλ.αν αναλύεται η κατηγορηματική μετοχή όταν αναφέρεται στο υποκείμενο από ρήματα αίσθησης ,γνώσης αγγελίας κ.α γιατί στο σχολείο μας είπαν ότι κανονικά αναλύεται όταν αναφέρεται στο αντικείμενο.Αν ναι θα ήθελα και ένα παράδειγμα.

hspace=0

Ε: Καλησπέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι για το Συντακτικό που με απασχολεί τον τελευταίο καιρό. Όταν λέμε π.χ. Έχω τη Χριστίνα φίλη. Το έχω είναι το Ρήμα τη Χριστίνα το Αντικείμενο και το φίλη το Κατηγορούμενο του Αντικειμένου. Η σύνταξη θα είναι η ίδια αν πούμε έχω φίλη τη Χριστίνα; Σας ευχαριστώ πολυ!

Α: Δεν αλλάζει η σύνταξη.

Ε: ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ NORMAL ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΝΕΛΛ. ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΛΥΡΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ? ΠΡΩΤΟΝ Δ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΝ ΠΕΣΕΙ, ΤΙ ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Κ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΗΛΙΘΙΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΩΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΑΠ΄ΤΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κ ΤΟ ΦΡΟΝΤ Δ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ!! ΘΑΥΜΑΣΤΕ Κ ΕΣΕΙΣ ΤΗ ΓΕΛΟΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ…!!

Α: Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τι ακριβώς θα πέσει στις εξετάσεις! Θα σε συμβουλεύαμε να διαβάσεις πολύ καλά το σύνολο της εξεταστέας ύλης. Καλή επιτυχία και ψυχραιμία!

Ε: Στον Δημοσθένη ο Υπέρ Ροδίων Ελευθερίας,θα μπορούσε να ονομαστεί και Υπέρ Αθηναίων Δημοκρατίαςλόγω των ιδιαίτερων αναφορών
του ρήτορα στις παραγράφους 19 κ΄20 και γιατί?Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Α: Δεν υπάρχει κάποια παραπομπή που να το δικαιλογεί.

Ε: Γεια σας! Επικρατει γενικα η εντυπωση οτι στα αρχαια κατευθυνσης β λυκειου δεν θα μπουν θεματα από το ανθολογιο λυρικης ποιησης και εχω ακουσει οτι υπαρχουν σχολεια που ουτε καν το διδασκουν. Ποια είναι η γνώμη σας για τίς φετινές εξετάσεις? Πιστεύτε οτι υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μπουν θέματα από εκεί?

Α:
Μη δίνεις βάση σε ανακρίβειες και φήμες. Διάβασέ τα όλα.

Ε: α) ο λόγος του Ισοκράτη είναι συμβουλευτικός ή επιδεικτικός;
β) τα βιογραφικά των λυρικών ποιητών είναι εντός ύλης; Ευχαριστώ.

Α. Ο λόγος του Ισοκράτη είναι επιδεικτικός.
Β. Όσα περιέχονται στις σελίδες που ορίζονται ως εξεταστέα ύλη.

Ε: γεια σας.υπαρχει περιπτωση μια τελικη προταση εισαγομενη με το οπως να λειτουργει σε θεση επεξηγησης??αν ναι,θα μπορουσα να εχω ενα παραδειγμα?

hspace=0

Ε: Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος βοηθητικς κανόνας για το σχηματισμό των παραθετικών στην περίπτωση που πριν απο την καταληξη του επιθέτου υπάρχει δίχρονο φωνήεν.Η σχολική γραμματική παρουσιάζει ανεπάρκειες όσον αφορά στο θέμααυτό.Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Α: Τα παραθετικά των δευτερόκλιτων επιθέτων διατηρούν το χαρακτήρα του ο, αν προηγείται συλλαβή φύσει μακρόχρονη (αν έχει δηλαδή μακρόχρονο φωνήεν ή δίφθογγο) ή θέσει μακρόχρονη (αν έχει δηλαδή βραχύχρονο φωνήεν αλλά ύστερα απ’ αυτό ακολουθούν στην ίδια λέξη δύο ή περισσότερα σύμφωνα ή ένα διπλό (ξ, ψ, ζ)&215; τον εντείνουν σε ω, αν προηγείται συλλαβή βραχύχρονη.

Π.χ. γενναίος – γενναιότερος – γενναιότατος

νέος – νεώτερος – νεώτατος

Για το θέμα αυτό βλέπε και Γραμματική Αρχ. Ελληνικής, Πασχαλίδη, εκδ. Ζήτη.

Ε: Γειά σας,Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας. Σας παρακαλώ να μου πείτε τους δισύλλαβους οξύτονους τύπους αορίστου β. Είναι κάτι σαν ποιηματάκι, μας το είπαν στο σχολείο και δεν το θυμάμαι. Ευχαριστώ, Ν.Β.

hspace=0

Ε: Υπάρχει κάποιος πρακτικός τρόπος για να θυμάται κανείς όλες τις περιπτώσεις ιδιόμορφου τονισμού των συνθέτων στον αόριστο β; Π.χ. γιατί μετάσχοιεν και όχι μετασχοίεν; Τι συμβαίνει ιδιαιτέρως με τις προστακτικές; Τι οφείλει να ξέρει ο υποψήφιος για ρήματα με δίχρονο θεματικό φωνήεν
(κρίνω, αμύνω κ.λπ.);

Α:

hspace=0

Ερώτηση: Καθώς τα περισσότερα κείμενα (και της Β και της Γ) είναι ρητορικά ή φιλοσοφικά (ακόμα και στην Αντιγόνη βρίσκουμε δισσούς λόγους/αγώνες λόγων), συχνό θέμα-ζητούμενο είναι η ανάλυση επιχειρημάτων. Πρέπει να ακολουθείται κάποια ιδιαίτερη μεθοδολογία/σχηματοποίηση στην παρουσίαση και την αξιολόγηση επιχειρήματος; (είδος, προκείμενες, συμπέρασμα, εγκυρότητα, αλήθεια κ.λπ.) Τι πρέπει να ξέρει κανείς από Λογική;

Απάντηση:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ η διατύπωση πρέπει να είναι σύντομη και το περιεχόμενο δεν ακολουθείται συγκεκριμένη μεθοδολογία. Τα επιχειρήματα χαρακτηρίζονται ηθικά, ψυχολογικά, λογικά, συναισθηματικά κ.α. ανάλογα με το περιεχόμενο τους και ερμηνεύονται με βάση το ήθος των προσώπων και το σκοπό για τον οποίο διατυπώνονται.

ΓΙΑ ΤΑ ΡΗΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ καταγράφουμε το επιχείρημα όπως διατυπώνεται από το ρήτορα και κρίνουμε την ορθότητα αυτού με βάση την αποτελεσματικότητά του, το πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και το σκοπό του ρήτορα.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΛΟΓΟ Διατυπώνουμε το συλλογισμό του φιλόσοφου ως εξής: Α προκείμενη. Β προκείμενη. Συμπέρασμα.

(Κρίνουμε την πειστικότητα και την ορθότητα του με βάση το κείμενο και το πνεύμα της εποχής).Δε χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση Λογικής.


Ερώτηση:Πώς κλίνεται το πλέον σε ενικό και πληθυντικό; Τι γίνεται με τους διπλούς τύπους; Από τις αντωνυμίες (δεικτικές κυρίως) ποιες παίρνουν ν στο ουδέτερο (τούτο-τοσούτον-τοιούτο-τοσόνδε);

Απάντηση:Η κλίση του επιθέτου πλέον βρίσκεται στη Γραμματική της Αρχαίας Ελληνικής, σελ. 124 – 125 (βλ. βέλτιον).
Δεικτικές αντωνυμίες:
τοιόσδε – τοιάδε – τοιόνδε
τηλικόσδε – τηλικήδε – τηλικόνδε
τοσόσδε – τοσήδε – τοσόνδε

Για την επίλυσηκάθε περαιτέρωαπορίας σας μπορείτε ν ανατρέξετε στα ακόλουθα βιβλία: Γραμματική του Πασχαλίδη, εκδόσεις Ζήτη και Η Γραμματική του ρήματος εκδόσεις Σαββάλας της Αγγ. Ζαχαριά.

Ε: Παρακαλω, υπαρχει καποιο τριωρο διαγωνισμα, στο οποιο το γνωστο κειμενο να ειναι απο τον Επιταφιο του Περικλη;

Α: Υπάρχει αντίστοιχη δημοσίευση στη σελίδα του in.gr στα νέα θέματα της Γ΄ Λυκείου με ημερομηνία 15.03.04

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο