Δίαιτα χαμηλών θερμίδων κατά του νεανικού διαβήτη
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες αλλά "φτωχών" σε υδατάνθρακες και θερμίδες αποτελει αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία για παχύσαρκους εφήβους με διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες αλλά «φτωχών» σε υδατάνθρακες και θερμίδες αποτελει αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία για παχύσαρκους εφήβους με διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Diabetes Care.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή της Βόρειας Καρολίνας επιχείρησαν να αξιολογήσουν την ικανότητα μιας κετογενικής δίαιτας (βασισμένης στην κατανάλωση πολύ μικρού αριθμού θερμίδων) να προκαλέσει την απώλεια βάρους, την ελάττωση της υπέρτασης και των επιπέδων σακχάρου, καθώς και την εξάρτηση από τα αντιδιαβητικά φάρμακα περίπου 20 παχύσαρκων διαβητικών ασθενών.
Οι ασθενείς κατανάλωναν περίπου 100 γραμμάρια πρωτεϊνών και λιγότερα από 30 γραμμάρια λίπους και υδατανθράκων ημερησίως, οι οποίες δεν τους απέδιδαν περισσότερες από 680 – 800 θερμίδες. Επιπλέον, συμπλήρωναν τη δίαιτά τους με οκτώ ποτήρια υγρών και συμπληρωμάτων νατρίου.
Τα μέσα ημερήσια επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων έπεσαν από τα 162 mg/dL στα 100 εντός των τριών πρώτων ημερών δίαιτας. Έπειτα από την εθελοντική παύση της δίαιτας μετά από περίπου 60 ημέρες, οι συμμετέχοντες είχαν καταφέρει να χάσουν κατά μέσο όρο περίπου 12,5 κιλά ήτοι περίπου το 9,3% του συνολικού βάρους τους.
Έπειτα από την πάροδο δύο ετών, οι διαβητικοί εθελοντές είχαν καταφέρει να χάσουν περίπου το 5,4% του συνολικού σωματικού βάρους τους, όταν τα μέλη μιας ομάδας ελέγχου που είχαν ακολουθήσει μια συμβατική δίαιτα δεν είχαν ξεπεράσει το 3,7%.
Ευεργετικά ήταν και τα αποτελέσματα όσον αφορά την αρτηριακή πίεση των ασθενών, η οποία ελαττώθηκε σημαντικά, ενώ κανείς από τους ασθενείς δεν βίωσε παρενέργειες όπως ναυτία ή κράμπες.
health.in.gr
- «Ακαδημαϊκές Ομιλίες» – Νέο βιβλίο του Προκόπη Παυλόπουλου για Κράτος Δικαίου και λειτουργία της Δημοκρατίας
- Ευρωπαϊκή ακροδεξιά Vs Maga: Ο Τραμπ κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και τους Ευρωπαίους θαυμαστές του
- Τα δύο αδεσποτάκια, ο Πάρης και ο Στέφος ανυπομονούν να βρουν μια ζεστή, παντοτινή αγκαλιά
- Greece Confirms No Approved Vaccine for Goat and Sheep Pox
- Κέιτ Χάντσον: Η αντίδραση της όταν μαθαίνει την υποψηφιότητα της στα Όσκαρ μαζί με τη μητέρα της Γκόλντι Χον
- NBA: Ασταμάτητοι οι Σπερς, με νίκες συνέχισαν Κλιπέρς και Μπουλς (vids)
- Σαλβαντόρ Νταλί: Το απεγνωσμένο άλμα προς το μεγαλείο
- ΗΠΑ: Ζητούν εν λευκώ άδεια για στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία – Η συμφωνία του 1951 που «πατάει» ο Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442