Το συχνό περπάτημα ευνοεί την οξύτητα του νου
Λονδίνο: Λίγα λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν μακροπρόθεσμα να διατηρήσουν ακμαία τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Λονδίνο: Λίγα λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορούν μακροπρόθεσμα να διατηρήσουν ακμαία τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Μπέκμαν των ΗΠΑ επισημαίνει πως οι αερόβιες ασκήσεις ακόμη και ήπιας μορφής μπορούν να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του εγκεφάλου, κάτι που ωστόσο δεν αποδείχθηκε ότι ισχύει για τις διατατικές και τις ισοτονικές ασκήσεις.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση μια ομάδα εθελοντών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μια αρχική μαγνητική τομογραφία.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μεν ακολούθησαν αεροβικές ασκήσεις, που περιλάμβαναν κυρίως περπάτημα σε διαφορετικό βαθμό έντασης για χρονικό διάστημα τριών μηνών, και οι δε ένα πρόγραμμα διατατικής, μη αεροβικής γυμναστικής.
Όταν έπειτα από έξι μήνες οι εθελοντές υποβλήθηκαν εκ νέου σε μαγνητική τομογραφία και σε ειδικές πνευματικές δοκιμασίες διαπιστώθηκε πως μεταξύ των μελών της πρώτης ομάδας οι περιοχές με το μεγαλύτερο βαθμό δραστηριότητας ήταν η μέση μετωπιαία και η άνω βρεγματική, που σχετίζονται με την προσοχή και την αντίληψη του χώρου.
Στην πλειονότητά τους, μάλιστα, οι εν λόγω εθελοντές βελτίωσαν κατά περίπου 11% τις ικανότητές τους, όπως καταδείχθηκε από τις πνευματικές δοκιμασίες.
Οι ερευνητές αποδίδουν τα θετικά αποτελέσματα της αεροβικής άσκησης στη βελτίωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο αλλά και στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που επηρεάζουν την ανάπτυξη και δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.
health.in.gr
- Μέση Ανατολή: Πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από Ομάν και Ντουμπάι
- Είναι η Κίνα ο πραγματικός στόχος της επίθεσης Τραμπ στο Ιράν; – Γιατί πλήττει το Πεκίνο εκεί που πονάει;
- Markos by Night: Πρεμιέρα στο MEGA με το απολαυστικό «Notis Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»
- Το στάδιο Αζάντι στην Τεχεράνη έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς
- Άμπου Ντάμπι: Έξι τραυματίες από πτώση θραυσμάτων από drones
- Έκτακτα μέτρα στην αγορά αναγγέλλει ο Θεοδωρικάκος λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή
- Καθ’ οδόν «τσουχτερά» πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη – Πώς θα υποβάλετε ένσταση
- Γουόρντ: «Δεν ξεχνάμε ότι χάσαμε στο Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό – Είμαστε μια σκληρή ομάδα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442