Οι μεσήλικες άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από αθηρωματική νόσο
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες τείνουν να συσσωρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες τους συγκριτικά με τις γυναίκες, γεγονός που εξηγεί τα υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταξύ τους, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Stroke.
Νέα Υόρκη: Οι άνδρες τείνουν να συσσωρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες τους συγκριτικά με τις γυναίκες, γεγονός που εξηγεί τα υψηλότερα ποσοστά εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταξύ τους, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Stroke.
Ειδικοί από το Robarts Research Institute του Καναδά μέτρησαν το μέγεθος και το ποσοστό της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες του λαιμού 1.686 ατόμων, κάθε χρόνο για συνολικό διάστημα πέντε ετών.
Όπως διαπίστωσαν, με το πέρασμα των ετών η διάμετρος των αρτηριών έτεινε να ελαττώνεται και η συγκέντρωση πλάκας να αυξάνεται. Ωστόσο, οι γυναίκες είχαν στενότερες αρτηρίες και οι άνδρες μεγαλύτερη ποσότητα συσσωρευμένης πλάκας.
Κατά τη διάρκεια της πενταετούς μελέτης προέκυψαν 45 εγκεφαλικά επεισόδια και 94 περιστατικά καρδιακών ανακοπών, ενώ 41 άτομα απεβίωσαν.
Τα άτομα με μεγαλύτερη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν, να υποστούν καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό, ωστόσο κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρήθηκε όσον αφορά τα κρούσματα στένωσης των αρτηριών.
Όπως εξηγεί ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας, οι διαφορές που εντοπίζονται ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών και αφορούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και το εγκεφαλικό, πιθανότατα γίνονται πιο προφανείς εξαιτίας της εξασθένησης των ορμονών στο ασθενές φύλο λόγω ως αποτέλεσμα της εμμμηνόπαυσης.
health.in.gr
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)








![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-109x85.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442