Προσφυγή της ΕΕ κατά της Ελλάδας για την ατμοσφαιρική ρύπανση
Βρυξέλλες: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα και οκτώ ακόμη κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) η Κομισιόν, για τη μη συμμόρφωσή τους με τους κοινοτικούς κανόνες που αφορούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την ποιότητα του αέρα.
Βρυξέλλες: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα και οκτώ ακόμη κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) η Κομισιόν, για τη μη συμμόρφωσή τους με τους κοινοτικούς κανόνες που αφορούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την ποιότητα του αέρα.
Εκτός της Ελλάδας παραπέμπονται το Βέλγιο, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και η Ισπανία.
Οι υποθέσεις σχετίζονται με επτά νομοθετικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα του αέρα, έκαστη των οποίων αποσκοπεί στην πρόληψη ή τη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Ως επί το πλείστον πρόκειται για περιπτώσεις κρατών μελών που δεν ενέκριναν, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, εθνικά μέτρα για την εφαρμογή των ως άνω νομοθετικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η νομοθεσία που δεν εφαρμόστηκε εγκαίρως σχετίζεται με την αποτέφρωση των αποβλήτων, τις οριακές τιμές για την ποιότητα του αέρα για το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα, τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών για το διοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, τις πτητικές οργανικές ενώσεις και την αμμωνία καθώς και τις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης.
Η Επιτροπή έχει επίσης αναλάβει νομική δράση με στόχο να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις περί υποβολής εκθέσεων που προβλέπει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρύπανση του αέρα καθώς και ο κανονισμός για την προστασία της στιβάδας του όζοντος.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει εννιά κράτη-μέλη της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η αρμόδια για το περιβάλλον επίτροπος, Μάργκοτ Βάλστρομ δήλωσε:
«Προτρέπω τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι καθυστερήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τους πολίτες σε ό,τι αφορά την πρόκληση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την χαμηλή ποιότητα του αέρα».