Χρέη 2 δισ. ευρώ άφησαν οι ξένοι τουρίστες στα ξενοδοχεία
Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι οφείλουν οι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί σε ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από τους τουρίστες που διακίνησαν φέτος στην Ελλάδα. Στο ποσό περιλαμβάνονται οφειλές και από προηγούμενες τουριστικές περιόδους.
Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι οφείλουν οι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί σε ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από τους τουρίστες που διακίνησαν στην Ελλάδα το 2003. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται οφειλές και από προηγούμενες τουριστικές περιόδους.
Όπως αναφέρει η Ημερησία, η διεθνής τουριστική κρίση και οι αλλαγές στον τρόπο που οι πελάτες κλείνουν το τουριστικό πακέτο (κρατήσεις της τελευταίας στιγμής) έχει πλήξει οικονομικά τα μεγάλα δίκτυα του εξωτερικού, με αποτέλεσμα τη σοβαρή καθυστέρηση πληρωμών προς τα ξενοδοχεία.
Σε πρώτη φάση την επώδυνη αυτή κατάσταση επωμίζονται οι αντιπρόσωποι των τουριστικών οργανισμών στην Ελλάδα στους οποίους απευθύνονται οι ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις για την είσπραξη των οφειλόμενων.
Δράμα στην Κρήτη
Σε μια περίπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας χωρίς όμως να πάρει διαστάσεις ήταν αυτή επιχειρηματία της Κρήτης και εκπροσώπου ξένου τουριστικού οργανισμού, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά από πιέσεις για πληρωμή οφειλών του τουριστικού οργανισμού που εκπροσωπούσε.
Η ιδιόμορφη αυτή οικονομική σχέση μεταξύ τουριστικών οργανισμών και των επιχειρήσεων στους προορισμούς, κυρίως ξενοδοχείων, που υποδέχονται τους τουρίστες είναι γνωστή. Όμως τα τελευταία χρόνια πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς η κρίση χτύπησε την πόρτα των τουριστικών αγορών.
Στο παρελθόν το θέμα των οφειλών των τουριστικών οργανισμών προς τα ξενοδοχεία δεν είχε τις σημερινές διαστάσεις, τουλάχιστον σε ότι αφορούσε περιπτώσεις μη πληρωμών. Στο μεγαλύτερο μέρος τους τα χρέη οφείλονταν στις πτωχεύσεις τουριστικών επιχειρήσεων.
Μετά το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στους τουριστικούς οργανισμούς η αγορά πέρασε μια περίοδο ομαλότητας μέχρι τις αρχές του 2001 και πριν το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, όπου η τουριστική αγορά διέβλεπε συμπτώματα ύφεσης.
Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου του 2001 όλοι πλέον μιλούσαν για κρίση και οι τουριστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, κάνουν την πρώτη κίνηση «κόβοντας» τις παραδοσιακές, μέχρι τότε, προκαταβολές προς τους ξενοδόχους.
Αύξηση δανειών
α κεφάλαια αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις έπαιζαν το ρόλο επενδυτικών κεφαλαίων ή κεφαλαίων κίνησης και η περικοπή τους οδήγησε τους ξενοδόχους στις τράπεζες, αυξάνοντας έτσι τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Οι οικονομικές σχέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με τους τουριστικούς οργανισμούς (καθυστερήσεις, μειωμένες τιμές) σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ύφεση στις τουριστικές αγορές, έχει επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο.
Πολλοί κάνουν πλέον λόγο για ραγδαίες και βίαιες αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη, καθώς ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα βιωσιμότητας.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας