Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Το νέο αναπτυξιακό νόμο παρουσιάζει τη Δευτέρα ο Νίκος Χριστοδουλάκης

Το νέο αναπτυξιακό νόμο παρουσιάζει τη Δευτέρα ο Νίκος Χριστοδουλάκης

Το βασικό κορμό του νέου αναπτυξιακού νόμου παρουσιάζει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκης. Η φορολόγηση των μεγάλων επενδύσεων θα γίνεται με συντελεστή 25% αρκεί να πρόκειται για παραγωγικές επενδύσεις με αξία άνω των 15 εκατ. ευρώ.

27

Σε σκληρό «παζάρι» μεταξύ της κυβέρνησης και των βιομηχάνων εξελίσσεται η οριστικοποίηση των φορολογικών κινήτρων του νέου αναπτυξιακού νόμου για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Όπως αναφέρει τη Δευτέρα η Ημερησία, το υπουργείο Οικονομίας επιθυμεί τη φορολόγηση των μεγάλων επενδύσεων με συντελεστή 25% (αντί του 35% που ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις) αρκεί να πρόκειται για παραγωγικές επενδύσεις (κατά την έννοια του ν.2601/98) με αξία άνω των 15 εκατ. ευρώ.

Η δεκαετής φορολογική συμφωνία θα προβλέπει ότι η φορολογία θα επιβάλλεται επί του 7% (κατά μέσο όρο) του επενδεδυμένου κεφαλαίου. Για τις μη παραγωγικές επενδύσεις προτείνεται οι ευνοϊκές παραπάνω ρυθμίσεις να ισχύουν για πέντε χρόνια αν πραγματοποιούνται στη B΄Zώνη, 7 χρόνια αν πραγματοποιούνται στην Γ΄Zώνη και 10 χρόνια αν εγκαθίστανται στην Δ΄Zώνη.

Λανθασμένη επιλογή

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Oικονομίας εγκατέλειψε την ιδέα του τεκμαρτού υπολογισμού των κερδών ως λανθασμένη επιλογή, ειδικά για μεγάλες επενδύσεις οι οποίες μετά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας θα απέφεραν μεγάλα κέρδη.

Aπό την άλλη πλευρά κρινόταν ως «εκτός χρόνου» η εισαγωγή τεκμαρτών κερδών σε μια περίοδο που η συγκεκριμένη μέθοδος προσδιορισμού του καθαρού κέρδους εγκαταλείπεται. Ως εναλλακτική λύση προτεινόταν οι επιχειρήσεις αυτές να ελέγχονται, όχι από τα ελεγκτικά κέντρα και το ΣΔOE, αλλά από μια ειδική υπηρεσία που θα συσταθεί στο υπουργείο Oικονομικών και συγκεκριμένα στο Eθνικό Eλεγκτικό Kέντρο.

H υπηρεσία αυτή θα στελεχωθεί από μικρό αριθμό εξειδικευμένων υπαλλήλων, οι οποίοι θα εγγυώνται την εγκυρότητα και την ταχύτητα διεξαγωγής των ελέγχων.

H πρόθεση του υπουργείου να καθιερώσει χαμηλό συντελεστή φορολογίας «ιρλανδικού τύπου» για τις μεγάλες επενδύσεις συναντά την έντονη αντίδραση των βιομηχάνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατή η ύπαρξη φορολογίας δύο ταχυτήτων, με δύο συντελεστές, ένα για τις παλαιές και ένα για τις νέες επενδύσεις. Kαι σε αυτό το σημείο στελέχη του υπουργείου Oικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί να εγείρεται και θέμα συνταγματικότητας και άνισης μεταχείρισης μεταξύ ομοειδών επενδύσεων, που απλά έγιναν σε διαφορετικό χρονικό σημείο.

Στο «παζάρι» όμως δεν αποκλείεται να μπουν και το όριο επιδοτήσεων ανά θέση εργασίας: Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η ανώτατη επιδότηση ανά θέση εργασίας ήταν 50.000 ευρώ και το υπουργείο προτίθεται να άρει αυτό τον συντελεστή σε περίπτωση που οι βιομήχανοι υποχωρήσουν και δεχθούν τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο