Οι χρόνιες ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσης στις ηλικιωμένες γυναίκες
Λονδίνο: Οι ηλικιωμένες γυναίκες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αρθρίτιδα και κατάθλιψη, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πτώσεων σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Λονδίνο: Οι ηλικιωμένες γυναίκες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αρθρίτιδα και κατάθλιψη, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πτώσεων σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ μελέτησε τους ιατρικούς φακέλους 4.050 γυναικών ηλικίας από 60 έως 79 ετών και στη συνέχεια της ρώτησε σχετικά με τον αριθμό των πτώσεων που είχαν τους τελευταίους 12 μήνες και αν είχαν λάβει ιατρική βοήθεια για κάποια απ’ αυτές.
Σχεδόν τα 3/4 (2.961) των γυναικών διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από τουλάχιστον μία χρόνια νόσο. Ο κίνδυνος πτώσης που σχετιζόταν με κάποια χρόνια νόσο ήταν 32%. Η κατάθλιψη, η αρθρίτιδα, η αγγειοπάθεια και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αύξαναν σημαντικά τον κίνδυνο πτώσης ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες.
Συσχετισμός δεν διαπιστώθηκε μεταξύ φαρμακευτικής αγωγής και του κινδύνου πτώσης. Μόνο τα ηρεμιστικά και τα αντικαταθλιπτικά αύξαναν τον κίνδυνο κατά 2 έως 5%.
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο EurekAlert οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η πρόληψη και ο έλεγχος των χρόνιων ασθενειών μπορεί να είναι αποδοτικότερη τακτική για τη μείωση των πτώσεων των ηλικιωμένων ατόμων παρά η μείωση του αριθμού των φαρμακευτικών σκευασμάτων που λαμβάνουν.
health.in.gr
- Νέος τραυματισμός για τον Ίσκο, χάνει το ματς με τον ΠΑΟΚ
- Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χιονοθύελλας – Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί
- Πώς ο χιονάνθρωπος έγινε είδος υπο εξαφάνιση
- Πρωτοχρονιά: Ευφάνταστα, παράξενα, αστεία – Τα πιο ξεχωριστά έθιμα ανά τον κόσμο
- Ο Ταϊρίκ Τζόουνς αρέσει στον Ολυμπιακό – Παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Παρτιζάν οι «ερυθρόλευκοι» (vid)
- Πέθανε η ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό
- Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: «Εμείς φάγαμε λάσπη στην τηλεόραση, 3 γυναίκες τράβηξαν τα πάνδεινα στο δικαστήριο»
- Ivan Greko: «Δεν έχει βραχιολάκι» λέει ο δικηγόρος του τράπερ μετά τη σύλληψή του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442