Λονδίνο: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης που πλήττει μεγάλο αριθμό ατόμων ανά τον κόσμο, ενδέχεται να οφείλεται στην ιγμορίτιδα, όπως αποκαλύπτει μελέτη Αμερικανών ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Λονδίνο: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης που πλήττει μεγάλο αριθμό ατόμων ανά τον κόσμο, ενδέχεται να οφείλεται στην ιγμορίτιδα, όπως αποκαλύπτει μελέτη Αμερικανών ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Georgetown στις Ηνωμένες Πολιτείες επισημαίνουν ότι το συμπέρασμά τους βασίστηκε στη στατιστική διαπίστωση ότι ένα μεγάλο μέρος των πασχόντων από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, έπασχε επίσης από ιγμορίτιδα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η εν λόγω ανακάλυψη θα τους βοηθήσει να κάνουν ένα περαιτέρω βήμα εμπρός, όσον αφορά τη θεραπεία του συνδρόμου.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι Αμερικανοί ερευνητές πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με περίπου 300 ασθενείς που εμφάνιζαν συμπτώματα του συνδρόμου. Εξ αυτών αποδείχθηκε ότι 65 ασθενείς έπασχαν όντως από χρόνια κόπωση.
Πραγματοποιώντας μια σειρά από ειδικά τεστ, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ιγμορίτιδα ήταν εννιά φορές πιο συχνή μεταξύ των πασχόντων από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σε σχέση με τα υγιή άτομα.
Σε παλαιότερη μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είχε καταδειχθεί ότι οι πάσχοντες από ιγμορίτιδα τα πήγαν χειρότερα σε δοκιμασίες αντοχής στην κόπωση και στον πόνο, σε σχέση με μια άλλη ομάδα νεότερων σε ηλικία εθελοντών που έπασχαν από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονοπάθεια ή οσφυαλγία.