Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Προσπάθεια συνολικής απαξίωσης της οικονομίας καταγγέλλουν Χριστοδουλάκης και Ρέππας

Προσπάθεια συνολικής απαξίωσης της οικονομίας καταγγέλλουν Χριστοδουλάκης και Ρέππας

Για γενίκευση μεμονωμένων περιστατικών πτώχευσης και για αστήρικτη προσπάθεια συνολικής απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας έκαναν λόγο οι κ.κ. Χριστοδουλάκης και Ρέππας. Ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

28

Για γενίκευση κάποιων μεμονωμένων περιστατικών επιχειρηματικής αποτυχίας και για αστήρικτη προσπάθεια συνολικής απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, σχετικά με τις πρόσφατες πτωχεύσεις εταιρειών.

Ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τη ΝΔ για υποτέλεια στις δυνάμεις της αγοράς, αλλά και για μηνύματα έμπνευσης φόβου και πανικού στους εργαζόμενους.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι κατά την τριετία 2000-2002 οι προσλήψεις ήταν συνολικά 243.000 περισσότερες από τις απολύσεις και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις. Επίσης, είπε, το 2002 βρήκαν δουλειά 220.000 άτομα, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 9,7% και συνεχίζει με πτωτική τάση (8,7% στο α τρίμηνο του 2003). Το 2002 η απασχόληση αυξάνει κατά 2,7%.

Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει την απώλεια θέσεων εργασίας λόγω των επιχειρηματικών αποτυχιών και, όπου αυτό δεν καταστεί δυνατόν, θα ενεργοποιήσει το δίκτυο υποστήριξης των ανέργων, κυρίως με τα προγράμματα κατάρτισης που θα αποσκοπούν να ξανακάνουν τους απολυμένους ελκυστικούς για επαναπρόσληψη.

Ο κ. Χριστοδουλάκης πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να περάσουν οι επιχειρήσεις που κλείνουν σε δημόσιο έλεχγο ή να προσληφθούν οι απολυμένοι στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η λύση βρίσκεται στο συνδυασμό των πολιτικών ανάπτυξης με τις πολιτικές απασχόλησης. Ο κ. Ρέππας απέκλεισε το ενδεχόμενο να στραφεί η κυβέρνηση σε πολιτικές στήριξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με παράλληλη υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αν κάποιοι επιδιώκουν, είπε, την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των αποζημιώσεων απόλυσης ή των άρση των ελεγκτικών μηχανισμών, οφείλουν να το προτείνουν ανοιχτά. Παράλληλα, έκανε λόγο για κάποιους επιχειρηματίες που επιδιώκουν να σταθούν στον ανταγωνισμό μόνο μέσα από την κρατική ενίσχυση, για κάποιους κρατικοδίαιτους και κρατικοσυντήρητους επιχειρηματίες, όπως τους αποκάλεσε.

Ασφαλιστικό

Δεν τίθεται θέμα αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επανέλαβε ο κ. Ρέππας, απαντώντας σε δημοσιεύματα της Πέμπτης. Η πρόσφατη μεταρρύθμιση, είπε, έχει αποδώσει και οφείλουμε να την εφαρμόσουμε, με τους νέους πυλώνες (τα επαγγελματικά Ταμεία) αλλά και με επιμονή στις κοινωνικές κατακτήσεις των ασφαλισμένων.

Πάντως, ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, με τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των εργοδοτικών εισφορών ως μέτρου στήριξης της ανταγωνιστικότητας, οι κ.κ. Ρέππας και Χριστοδουλάκης σημείωσαν ότι η αύξηση των πόρων των Ταμείων που θα επέλθει μέσα από τη μείωση της εισφοροδιαφυγής, θα ανοίξει το δρόμο για τέτοιες «τολμηρές» προτάσεις.

Πάντως, και οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από διάλογο και κάλεσαν όλες τις πλευρές σε πολιτική συναίνεσης. «Ούτε ο ΣΕΒ είναι παραμάγαζο της Ρηγίλλης, ούτε η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ είναι του Σημίτη μαγαζί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο