Μυϊκή αδυναμία η αιτία ρήξης πρόσθιου χιαστού σε πολλές αθλήτριες
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που ασχολούνται με αθλήματα όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο κινδυνεύουν οκτώ φορές περισσότερο να υποστούν ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξαιτίας πιο αδύναμων μυών στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Journal of Bone and Joint Surgery.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που ασχολούνται με αθλήματα όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ και το ποδόσφαιρο κινδυνεύουν οκτώ φορές περισσότερο να υποστούν ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εξαιτίας πιο αδύναμων μυών στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Journal of Bone and Joint Surgery.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, η μυϊκή ομάδα που υποστηρίζει την άρθρωση του γόνατος σε γυναίκες που ασχολούνται με τα παραπάνω αθλήματα είναι πιο αδύναμη όχι μόνο από την αντίστοιχη των ανδρών αλλά και από εκείνη των γυναικών που ασχολούνται με άλλα αθλήματα, όπως την ποδηλασία ή το τρέξιμο.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 12 άνδρες και 12 γυναίκες ίδιου βάρους και σωματικού μεγέθους, οι οποίοι ασχολούνταν με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και τους σύγκριναν με άλλους 28 εκπροσώπους των δύο φύλων, που συμμετείχαν σε αθλήματα τα οποία εγκυμονούσαν μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού του πρόσθιου χιαστού.
Χάρη σε μια ειδική συσκευή που διατηρούσε σταθερό το άνω μέρος του ποδιού, οι ερευνητές καταμέτρησαν την ικανότητα των μυών να προστατεύουν το γόνατο και ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος ρήξης ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των γυναικών της πρώτης κατηγορίας.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η προπόνηση που κάνουν οι γυναίκες που ασχολούνται με αθλήματα που απαιτούν απότομη περιστροφή ή άλματα, είναι είτε ανεπαρκής, είτε ακατάλληλη», τονίζει χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας.
health.in.gr
- Γροιλανδία: Ο Ρούτε του ΝΑΤΟ λέει ότι συζήτησε με τον Τραμπ τρόπους για να «παραμείνει ασφαλής η Αρκτική»
- Κίνηση: Χάος στους δρόμους – Στο «κόκκινο» ο Κηφισός, πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- UBS Sees Greek Banks as Undervalued, Raises Price Targets
- Μπακς – Θάντερ 102-122: Ήττα για τα «Ελάφια» παρά τη «γεμάτη» εμφάνιση του Αντετοκούνμπο (vid)
- Κακοκαιρία: Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην Αττική
- Η «ανάπτυξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκαλύψει τον πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό της χώρας
- Επιστροφή στην ευρωπαϊκή «δράση» για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ
- Ήθελα να του ρίξω γροθιά στο πρόσωπο: Η περίεργη χημεία των Μάθιου ΜακΚόναχι και Γούντι Χάρελσον στο True Detective
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442