Παρασκευή 06 Μαρτίου 2026
weather-icon 21o
Έκτακτη συνεδρίαση στο Παρίσι για τη διάσωση των αρχαιοτήτων του Ιράκ

Έκτακτη συνεδρίαση στο Παρίσι για τη διάσωση των αρχαιοτήτων του Ιράκ

Έκτακτη συνάντηση με θέμα την αποκατάσταση των αρχαιοτήτων στο Ιράκ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι. Την ίδια ώρα, ο Γ.Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία του για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ιράκ.

38

Έκτακτη συνάντηση με θέμα την ανάκτηση και αποκατάσταση των αρχαιοτήτων στο Ιράκ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην έδρα της UNESCO, στο Παρίσι. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης της Αθήνας, εξέφρασε την ανησυχία του για την καταστροφή των πολιτιστικών αγαθών του Ιράκ.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για το παράνομο εμπόριο των ιρακινών αρχαιοτήτων, που σε λίγο καιρό θα κάνουν την εμφάνισή τους στις παγκόσμιες αγορές και εξέφρασε την ελπίδα η διεθνής κοινότητα μαζί με το όργανο του ΟΗΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την UNESCO, να βρουν κάποια λύση στο πρόβλημα.

Στην έκτακτη συνάντηση, στο Παρίσι, παίρνουν μέρος αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες από 30 χώρες. Πρώτη προτεραιότητα των επιστημόνων είναι η καταλογογράφηση των αντικειμένων που έχουν κλαπεί, αλλά και η άσκηση πίεσης προς τις γειτονικές χώρες του Ιράκ να αυξήσουν τους ελέγχους στα τελωνεία, από όπου αναμένεται ότι θα διαφύγουν οι κλεμμένες αρχαιότητες.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο γενικός διευθυντής της UNESCO Κοϊχίρο Ματσουούρα ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να υιοθετήσουν ψήφισμα, το οποίο θα επιβάλει ένα προσωρινό εμπάργκο στα ιρακινά πολιτιστικά αγαθά. Επίσης, πρότεινε τη σύσταση μιας «πολιτιστικής αστυνομίας» που θα αποτρέψει περαιτέρω λεηλασίες.

Η UNESCO σχεδιάζει να αποστείλει ομάδα ειδικών στο Ιράκ όσο το δυνατόν πιο σύντομα, για να βοηθήσουν στην καταλογογράφηση των χαμένων αντικειμένων. Επίσης, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι εννέα συντηρητές αρχαιοτήτων μεταβαίνουν στη Βαγδάτη.

Μια δεύτερη συνάντηση για τη διάσωση των αρχαιοτήτων του Ιράκ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στο Λονδίνο, στο Βρετανικό Μουσείο.

Κινητοποίηση της Interpol

Σε χώρες που συνορεύουν με το Ιράκ, μεταξύ των οποίων και το Κουβέιτ, πρόκειται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες ομάδα ερευνητών της Interpol, με αφορμή τη λεηλασία, την περασμένη εβδομάδα, του αρχαιολογικού μουσείου της Βαγδάτης.

«Η αποστολή τους είναι να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έχει κλαπεί και να εγκαθιδρύσουν μια διαδικασία επιτήρησης και έρευνας με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών του Ιράκ» δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της Interpol.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Καρλ-Χάιντς Κιντ, ειδικός της διεθνούς αστυνομίας σε θέματα κλοπών έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, αναφέρεται ότι «η Interpol καλεί τους οργανισμούς και τους θεσμούς που ειδικεύονται στην προστασία και την πώληση αρχαιοτήτων να απορρίψουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε προσφορά αντικειμένου τέχνης το οποίο προέρχεται από το Ιράκ».

Ήδη έχει σταλεί σχετική εντολή στις αστυνομικές αρχές των 181 χωρών – μελών της Interpol να ενημερώσουν τα τελωνεία, τους εμπόρους τέχνης και τις αίθουσες πώλησης έργων τέχνης.

«Η σύγκρουση στο Ιράκ κατέληξε δυστυχώς στην καταστροφή και σε μαζικές κλοπές της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, πράγμα που μπορεί να σοβαρές συνέπειες στη διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» υπογραμμίζει ο Κιντ.

Τελευταία ενημέρωση: 16:40

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 06 Μαρτίου 2026
Απόρρητο