Νέα Υόρκη: Η μέτρια κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλεί βλάβες στο έμβρυο, όπως αποκαλύπτει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Η μέτρια κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλεί βλάβες στο έμβρυο, όπως αποκαλύπτει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Όπως τονίζει ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γιέιλ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση έως και δύο φλυτζάνια καφέ την ημέρα δεν εγκυμονεί κίνδυνο για το έμβρυο. Ωστόσο, όσες γυναίκες υπερβαίνουν τα τέσσερα με πέντε φλυτζάνια έχουν αυξημένο κίνδυνο να οδηγηθούν στον τοκετό με ένα θνησιγενές νεογνό.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές διένειμαν ένα ερωτηματολόγιο σε περίπου 2.300 εγκύους, ζητώντας να μάθουν πόσο συχνά έπιναν καφέ και σε ποια ποσότητα, ενώ παράλληλα τις υπέβαλαν σε εξέταση ούρων, ώστε να διερευνηθεί η ποσότητα καφεΐνης στον οργανισμό τους.
Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι η ήπια κατανάλωση καφεΐνης δεν αύξανε τον κίνδυνο γέννησης ενός ελιπποβαρούς νεογνού ή την πιθανότητα ενός πρόωρου τοκετού.
Ωστόσο, η κατανάλωση περίπου 100 γραμμαρίων καφεΐνης την ημέρα αποδείχθηκε ότι μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια έως και 28 γραμμαρίων βάρους από το έμβρυο, καθώς και σε άλλα προβλήματα υγείας.
«Μπορεί τα τέσσερα με πέντε φλυτζάνια καφέ την ημέρα να ακούγονται υπερβολικά αλλά αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μια έγκυος γυναίκα μπορεί, λόγω της αυξημένης όρεξης, να λάβει αυτήν την ποσότητα καφεΐνης από άλλα προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά, γι’ αυτό και οι έγκυες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της επιστημονικής ομάδας στον επίλογο της μελέτης.