Δεκαπέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες από έκρηξη σε λεωφορείο στην Χάιφα
Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πολλοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο στη Χάιφα, του βορείου Ισραήλ, την Τετάρτη. Όλα δείχνουν επίθεση αυτοκτονίας.
Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 36 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δέκα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε σε λεωφορείο στην Χάιφα, του βορείου Ισραήλ, το μεσημέρι της Τετάρτης.
Σύμφωνα με δήλωση του αστυνομικού διοικητή του βορείου Ισραήλ Γιαακόβ Μπορόβσκι, η έκρηξη προκλήθηκε από επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου, ο οποίος εισήλθε στο λεωφορείο ζωσμένος με δεκάδες κιλά εκρηκτικών.
Εκτιμάται ότι στο όχημα επέβαιναν πολλοί φοιτητές του πανεπιστημίου της Χάιφα, που βρίσκεται κοντά στη στάση, από την οποία μόλις είχε περάσει το λεωφορείο, πριν σημειωθεί η έκρηξη.
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά. Στο σημείο της έκρηξης έσπευσαν ασθενοφόρα, προκειμένου να μεταφερθούν για νοσηλεία οι τραυματίες.
Οι οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι η σημερινή δολοφονική επίθεση ήταν μια απάντηση στην «τρομοκρατία του Ισραήλ», αλλά δεν ανέλαβαν την ευθύνη προς το παρόν.
Δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από το Ισραήλ.
«Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής επίθεσης στη Χάιφα. Η επίθεση αυτή το μόνο που θα κάνει είναι να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι περισσότεροι από 150 άμαχοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το Ισραήλ στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφόρησης Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο.
Πάντως, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται περί επίθεσης αυτοκτονίας, αυτή σηματοδοτεί το τέλος μίας δίμηνης περιόδου απουσίας παρόμοιων επιθέσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ.
Η επίθεση σημειώθηκε την επομένη της πρώτης επίσημης συνεδρίασης της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, κατά την διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν τόνισε ότι η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας αποτελεί ένα απο τους πρωταρχικούς στόχους του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας με δήλωση που διάβασε στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ.
«Ο πρόεδρος Μπους καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση κατά αθώων ανθρώπων στο Ισραήλ και στέκεται στο πλευρό του ισραηλινού λαού», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Την επίθεση καταδίκασε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα από τις Βρυξέλλες και έκανε ταυτόχρονα έκκληση να σταματήσουν εντελώς οι βίαιες ενέργειες στην Μέση Ανατολή.
Το «Τάμα» μια θεατρική εμπειρία που υπόσχεται να συγκινήσει και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει για λίγες παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο.