Εφικτή η μείωση της χοληστερόλης μέσω της διατροφής
Λονδίνο: Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και προϊόντων με βάση τη σόγια μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης, υποστηρίζουν Καναδοί επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Metabolism.
Λονδίνο: Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και προϊόντων με βάση τη σόγια μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης, υποστηρίζουν Καναδοί επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Metabolism.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον Δρ. Ντέιβιντ Τζένκινς, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα διατροφής ικανό να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης τουλάχιστον κατά 1/3 μέσα σε ένα μήνα. Η δίαιτα περιλαμβάνει λαχανικά, όπως μπρόκολο, κόκκινές πιπεριές, γάλα σόγιας, δημητριακά και ψωμί βρώμης, φρούτα, ξηρούς καρπούς και λουκάνικα σόγιας.
Δεκατρείς εθελοντές κλήθηκαν να ακολουθήσουν το διατροφικό πρόγραμμα για ένα μήνα. Μια τυπική ημέρα περιελάμβανε για πρωινό: γάλα σόγιας με δημητριακά, μαργαρίνη, μαρμελάδα, αμύγδαλα και ψωμί βρώμης, το μεσημεριανό: ρεβυθόσουπα, φρούτα, ψωμί και κρέας σόγιας, και το βραδινό: αμύγδαλα, φρούτα, λαχανικά και μαλακό τυρί σόγιας.
Μετά από ένα μήνα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης των συμμετεχόντων είχαν μειωθεί κατά 29%.
Μιλώντας στο BBC ο Δρ. Τζένκινς, επεσήμανε ότι η αποτελεσματικότητα της δίαιτας μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των στατινών, ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι τα τρόφιμα μπορούν να αγοραστούν από οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ.
«Το μήνυμα που πρέπει να λάβει ο κόσμος είναι ότι πάντα υπάρχει η ελπίδα για αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας μέσω της διατροφής. Ωστόσο είναι απαραίτητη η διερεύνηση του εν λόγω ζητήματος σε βάθος προκειμένου να καθοριστούν οι ομάδες ατόμων που μπορούν πραγματικά να αντικαταστήσουν τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο», κατέληξε ο Δρ. Τζένκινς.