Ιός ενοχοποιείται για την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου
Λονδίνο: Ένας κοινός ιός, που συνήθως εντοπίζεται στα απόβλητα, πιθανότατα ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το πόρισμα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων, το οποίο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.
Λονδίνο: Ένας κοινός ιός, που συνήθως εντοπίζεται στα απόβλητα, πιθανότατα ευθύνεται για την πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το πόρισμα μελέτης Αμερικανών επιστημόνων, το οποίο δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research.
Πρόκειται για τον ιό JC, ο οποίος υπάρχει στον οργανισμό του 90% των ανθρώπων παγκοσμίως, ωστόσο μέχρι σήμερα θεωρούταν σχεδόν ακίνδυνος. Πρωτοεμφανίζεται συνήθως κατά την παιδική ηλικία και παραμένει ανενεργός για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της ζωής ενός ανθρώπου αλλά ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό όσων έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Μια τέτοια κατηγορία ασθενών είναι και οι πάσχοντες από AIDS, στους οποίους ο ιός προκαλεί, σε σπάνιες όμως περιπτώσεις, μια θανατηφόρα νόσο που ονομάζεται πολυεστιακή εγκεφαλοπάθεια.
Όμως πρόσφατες μελέτες ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Τεμπλ στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ συνδέουν τον εν λόγω ιό με την πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω της μετάδοσής του από μολυσμένο νερό ή φαγητό. Εξετάζοντας 27 ασθενείς που είχαν εκδηλώσει καλοήθεις ή κακοήθεις όγκους του παχέως εντέρου, ανίχνευσαν την ύπαρξη του JC σε 22 από τους 27 πάσχοντες.
Όπως τόνισαν οι ερευνητές, ο ιός αν και συνήθως προσκολλάται στο αναπνευστικό σύστημα, ωστόσο εκκρίνει πρωτεΐνες, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν κακοήθεις όγκους στο πεπτικό σύστημα.
health.in.gr
- Φάμελλος: Τι έχει να φοβηθεί ο Μητσοτάκης από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;
- Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για τους ναυτεργάτες «που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο»
- Βουλή: Στην επιτροπή Δεοντολογίας ο Φλώρος επειδή αποκάλεσε τον Βελόπουλο «καράφλα»
- Τεχεράνη: Ζημιές στο Παλάτι Γκολεστάν από πυραυλικό πλήγμα εν μέσω της σύγκρουσης ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν
- Αποκάλυψη-σοκ στη Φόρμουλα 1: Οι οδηγοί της Άστον Μάρτιν κινδυνεύουν με αναπηρία
- Στο Υπουργείο Υγείας η Δήμαρχος Σίφνου για τα θέματα στελέχωσης των υπηρεσιών υγείας του νησιού
- Μενδώνη για τις φωτογραφίες των 200 της Καισαριανής: «Σε 13 μέρες φέραμε εις πέρας όλη τη διαδικασία»
- Μέση Ανατολή: Πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από Ομάν και Ντουμπάι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442